04-09-2019

Mozambique staat op zijn kop. Het land in het zuidoosten van Afrika kijkt reikhalzend uit naar de komst van paus Franciscus, die vanavond in de hoofdstad Maputo hoopt te arriveren. “We wachten vol ongeduld op de paus. Zijn bezoek geeft het leven in ons land een nieuw hoogtepunt”, zegt Nelson Moda, vertegenwoordiger van Gemeenschap Sant'Egidio in Mozambique, tegenover het Duitse persagentschap KNA. Sant'Egidio speelde een grote rol bij de vredesbesprekingen die een einde maakten aan de Mozambikaanse Burgeroorlog (1977-1992).

“Katholieken en niet-katholieken kijken uit naar het bezoek. De aanwezigheid van de politie in de straten van Maputo is enorm. De plaatselijke families nodigen de pelgrims uit bij hen te logeren, om er zoveel mogelijk te herbergen”, zegt de Mozambikaanse radio presentatrice Sheila Pires tegen KNA. 

De hype heeft zich ook verspreid naar de buurlanden. Duizenden gelovigen uit de zuidoostelijk regio van het continent hebben de afgelopen dagen per bus of vliegtuig de pelgrimstocht naar Mozambique gemaakt. Onder hen zijn enkele Mozambikaanse gastarbeiders die in het economisch welvarendere Zuid-Afrika wonen en nu naar hun thuisland terugkeren voor het bezoek van de paus. Om een groep Mozambikaanse mijnwerkers in staat te stellen naar huis terug te keren, regelde de minister van Arbeid van Mozambique dat zij hun werk in de goudmijnen van Johannesburg mogen inruilen voor drie dagen pauselijk spektakel.

Ook veel Zuid-Afrikanen zijn naar Mozambique afgereisd, zegt Gail Fowler, reisondernemer in Kaapstad. “De meesten van hen willen gewoon dicht bij de Heilige Vader zijn, ze verwachten geen speciale boodschap. Dat geldt niet voor katholieken in Mozambique en Madagaskar, waar de situatie veel slechter is vanwege politieke problemen, een in crisis verkerende gezondheidszorg en natuurrampen."

Mozambique, dat tot 1975 een kolonie van Portugal was, is een arm land; 62 procent leeft in extreme armoede. Velen van hen hopen ook op een politieke boodschap van de paus. Nog steeds likt het land de wonden van de burgeroorlog, die kort na het uitroepen van de onafhankelijkheid uitbrak. Het was een strijd tussen communisten en anticommunisten. Niet voor niets heeft het pausbezoek het motto ‘hoop, vrede en verzoening’. Op 15 oktober vinden de algemene verkiezingen plaats. Tegenover elkaar staan politici die voortkomen uit de gelederen van de strijdende partijen in de burgeroorlog. 

“Als natie voelen we ons gezegend om de opvolgers van Sint-Petrus te ontvangen. Zowel Johannes Paulus II als Franciscus heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het vredesproces in Mozambique”, zegt radiopresentator Pires. Zij twijfelt er niet aan dat de paus de politieke tegenstanders zelfs in de verkiezingscampagne die enkele dagen geleden van start is gegaan, met elkaar kan verzoenen.

Vrijdag draagt de paus een mis op in Estádio do Zimpeto, een voetbalstadion in Maputo. Het wordt beschouwd als het hoogtepunt van de eerste etappe van de apostolische reis, die Franciscus naar Mozambique, Madagaskar en Mauritius brengt. De pontificale eucharistieviering zal worden opgeluisterd door een gelegenheidskoor van 1.200 leden. In het stadion worden 65.000 gelovigen verwacht. Daarbuiten zullen zich nog eens duizenden verzamelen.

Mozambique heeft 27,1 miljoen inwoners. Van hen is 28 procent lid van de Katholieke Kerk. Er zijn twaalf bisdommen verdeeld over drie kerkprovincies. De Mozambikaanse rooms-katholieke kerk telt 23 bisschoppen en 659 priesters