30-06-2019

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft de Italiaanse autoriteiten bekritiseerd wegens de arrestatie van Sea Watch 3-kapitein Carola Rackete. “Wie mensenlevens redt, kan geen misdadiger zijn”, zegt hij in het ZDF-zomerinterview dat zondagavond wordt uitgezonden.

Volgens Steinmeier kan het wel zijn dat Italiaanse rechtsregels bepalen wanneer een schip de haven binnen mag lopen en wanneer niet. En het kan ook zijn dat er overtredingen voorkomen of strafdossiers worden gevormd. “Maar: Italië is niet zomaar een staat. Italië zit midden in de Europese Unie, is een fundament van de EU. En daarom mogen we van een land als Italië verwachten dat het anders omgaat met zo’n geval”, aldus de Duitse president.

Steinmeier vestigde in het gesprek ook de aandacht op het initiatief van onder anderen de komiek en presentator Jan Böhmermann om geld in te zamelen voor de proceskosten waarvoor Rackete mogelijk komt te staan. Zaterdag hekelde ook minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas het Italiaanse optreden tegen haar op Lampedusa.

Ook het Vaticaan heeft zich over de kwestie uitgelaten. “Ik denk dat mensenlevens in elk geval gered moeten worden, hoe dat maakt niet uit”, zei kardinaal Pietro Parolin zaterdag in Potenza. De staatssecretaris van de Heilige Stoel zei dat het redden van mensenlevens “de poolster” moet zijn “die ons leidt”; “al het overige is van secundair belang.”

Kapitein Rackete betreurt nu dat ze bij het aanmeren in de haven van Lampedusa een politievaartuig klem had gezet. Dat heeft ze de Italiaanse autoriteiten zondag laten weten via haar advocaat Alessandro Gamberini. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini noemde het incident een “criminele actie, een oorlogshandeling”.

Rackete (31) werd zaterdag gearresteerd nadat ze een Italiaans verbod had genegeerd en haar reddingsschip met veertig migranten aan boord toch aan de kade had gebracht. “Het spijt haar zeer dat ze een gevaarlijke situatie heeft gecreëerd en die politiemensen schrik heeft aangejaagd. Het was een lastige manoeuvre, maar ze had steeds het gevoel dat ze die op een veilige manier uitvoerde. Ze naderde buitengewoon langzaam”, aldus de advocaat.

Op videobeelden is te zien dat overheidsschepen proberen te verhinderen dat de Sea-Watch de trossen kan uitgooien. Een van die vaartuigen kwam daardoor even in de verdrukking, maar kon zich daarna in veiligheid brengen. Advocaat Gamberini zei dat Rackete onmiddellijk de motoren had uitgezet toen ze zich realiseerde dat ze misschien te dicht bij die patrouilleboot zou komen.