14-06-2020

Patriarch Kyrill van Moskou heeft vandaag de nieuwe hoofdkerk van de Russische krijgsmacht gewijd. Het enorme kerkgebouw is de afgelopen jaren uit de grond gestampt ter herinnering aan de overwinning van de Sovjet-Unie op het Derde Rijk. Het bevindt zich in een militair themapark in Koebinka, ongeveer 70 km ten westen van Moskou. 

De kerkwijding werd bijgewoond door de Russische minister van Defensie, generaal Sergei Sjojgoe, en enkele honderden militairen. Geen van allen droegen mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus.



Patriarch Kyrill noemde de Hoofdtempel der Russische Strijdkrachten (Главный храм Вооружённых сил России), toegewijd aan de Verrijzenis van Christus, een symbool van Russisch geloof. De Russisch-orthodoxe kerkleider sprak tijdens de dienst zijn dank uit aan president Vladimir Poetin en minister Sjojgoe, op wiens initiatief de kerk werd gebouwd. 

De kerk zou eigenlijk al worden gewijd op 9 mei, de 75ste Overwinningsdag. Vanwege de coronacrisis moest de plechtigheid worden uitgesteld. 

Kort voor de geplande wijding had Poetin de installatie van een controversieel mozaïekportret van hem in de Kerk van de Verrijzenis stopgezet. Bovendien verzette het patriarchaat zich tegen een mozaïek waarop de Moskouse Overwinningsparade van 1945 was afgebeeld tezamen met Sovjet-dictator Josef Stalin (1878-1953). Het portret van Stalin wordt nu in een museum naast de kerk geplaatst.

De militaire hoofdkerk heeft een bijna 100 meter hoge gouden hoofdkoepel. Het godshuis biedt plaats aan ongeveer 6.000 mensen. Daarmee is het de op twee na grootste kerk van Rusland. 

Op het terrein is een ‘Gedachtenisweg’ aangelegd. Deze is 1.418 meter lang, naar het aantal dagen dat de ‘Grote Patriottische Oorlog’ van de Sovjet-Unie tegen Duitsland duurde (1941-1945). Onderweg kunnen bezoekers de namen en foto's van alle 33 miljoen Sovjetsoldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten op multimediamonitors oproepen.

In Rusland, waar het oosters-orthodox geloof verweven is met veel aspecten van het dagelijks leven en de staat, is er een lange traditie met ‘militaire kerken’. Ook komt het wel eens voor dat tanks en zelfs atoomraketten door geestelijken worden gezegend, hoewel die praktijk binnen de Russisch-Orthodoxe Kerk omstreden is.

Het nieuwe godshuis in Koebinka heeft maar liefst zes miljard roebel (ongeveer 77 miljoen euro) gekost.

Rusland wilde dit jaar flink uitpakken voor de 75ste verjaardag van de zege op Nazi-Duitsland. De jaarlijkse grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou is vanwege de corona-uitbraak verplaatst van 9 mei naar 24 juni. Burgemeester Sergei Sobjanin van Moskou vroeg de Russen om de parade via de televisie te volgen en niet de straat op te gaan.