07-10-2019

Duurzaamheid is een belangrijk beleidspunt voor kerken in Nederland. Theoloog Elisabeth Hense van de Radboud Universiteit inventariseert en analyseert, in samenwerking met het KASKI, sinds deze week alle duurzame initiatieven in Nederlandse parochies. 

De activiteiten van een groene parochie kunnen vele vormen aannemen: van zonnepanelen op kerken, groene begraafplaatsen, lezingen en inspiratiedagen, het houden van bijen, opvangsystemen voor regenwater tot een beleid voor minder gebruik van plastic.

“Het zijn vaak initiatieven van onderop, en er raken ook mensen van buiten of aan de rand van de kerk bij betrokken. De projecten zijn ook goed voor de cohesie in een wijk”, zegt dr. Hense op de website van de Radboud Universiteit.

De inventarisatie betreft in eerste instantie de rooms-katholieke parochies in Nederland. Maar uiteindelijk is het Henses doel om alle christelijk geïnspireerde initiatieven op dit terrein te gaan verzamelen. “Wat ik wil weten is wat parochies al doen rond duurzaamheid, of wat ze van plan zijn. Ook als ze niks van plan zijn, willen we het graag weten, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.”

‘Groene Parochies Nederland’ is een onderzoeksproject van het Center for Catholic Studies.