Italiaanse bisschop overleden aan corona

Caserta/Perugia, 4 oktober 2020 - In Italië is voor het eerst een diocesane bisschop gestorven aan de gevolgen van COVID-19. Het betreft de 72-jarige bisschop Giovanni D'Alise van het bisdom Casterta in de regio Campanië. Hij overleed vandaag in een ziekenhuis in de stad Caserta.

Een paar dagen geleden werd monsignore D’Alise in het ziekenhuis opgenomen omdat hij koorts had en in ademnood verkeerde nadat hij positief op corona was getest. Lokale media zeggen dat hij besmet is geraakt tijdens zijn pastorale werk. 

Kardinaal Gualtiero Bassetti, voorzitter van de Italiaande Bisschoppenconferentie, heeft met ontzetting gereageerd op het nieuws van de dood van zijn collega. “Vandaag heeft bisschop Giovanni ons verlaten. Hij stond zijn medemensen tot het einde toe bij en hij deelde in hun lijden.”

In de afgelopen maanden zijn al veel priesters het slachtoffer geworden van de pandemie in Italië. Ook de bisschoppen zijn “in de eerste plaats priesters onder de priesters”, zei kardinaal Bassetti, aartsbisschop van Perugia-Città della Pieve

Bassetti deed een beroep op het hele land met het oog op de opnieuw stijgende besmettingscijfers. Hij hoopt dat alle burgers zich verantwoordelijk gedragen. “Het getuigenis van hen die ons hebben verlaten is een erfenis die niet tevergeefs mag zijn geweest”, waarschuwt de kardinaal. 

De Italiaanse volksgezondheidsautoriteiten meldden vandaag dat er de afgelopen 24 uur 2.578 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Dat is minder dan in Nederland, waar er vandaag 4.007 positief getesten bij kwamen.