Spanish Cardinal Carlos Amigo Vallejo attends 15 April 2005 a mass celebrated in St Peter basilica in the Vatican by Italian Bishop Piergiorgio Silvano Nesti. Starting with the funeral of Pope John Paul II 08 April, Cardinals celebrate a series of funeral Masses for nine days and known as the 'Novemdiales'. MARCO LONGARI / AFP

Guadalajara, 27 april 2022 - De Spaanse kardinaal Carlos Amigo Vallejo O.F.M., een voorvechter van de dialoog tussen joden, christenen en moslims, is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden.

De emeritus aartsbisschop van Sevilla overleed aan hartfalen in het Universitair Ziekenhuis van Guadalajara, een stad in de Spaanse regio regio Castilië-La Mancha. Daar onderging hij eergisteren een operatie om vocht uit zijn linkerlong te verwijderen.

Kardinaal Amigo onderging eind februari ook al een operatie aan een gebroken heup, nadat hij was gevallen tijdens een mis in de Almudena-kathedraal in Madrid.

Carlos Amigo Vallejo werd op 23 augustus 1934 geboren in Medina de Rioseco. Na de middelbare school trad hij in bij de Orde der Minderbroeders (franciscanen), waarvoor hij in 1960 tot priester werd gewijd. Daarna studeerde hij filosofie in Rome, psychologie in Madrid en theologie in Santiago de Compostela.

In 1970 werd hij door zijn medebroeders verkozen tot provinciaal van de franciscanenprovincie Santiago. In 1973 werd pater Amigo door paus Paulus VI benoemd tot aartsbisschop van Tanger in Marokko. Op 28 april 1974 werd hij tot bisschop gewijd. 

Amigo maakte deel uit van de delegatie van de Heilige Stoel bij de islamitisch-christelijke dialoogsessie in Tripoli (Libië) in 1976. Hij was ook de afgevaardigde van de Noord-Afrikaanse bisschoppen voor de bisschoppensynode over catechese in 1977.

In Marokko was hij bekend om zijn werk ter bevordering van de sociale situatie van moslimvrouwen en als promotor van de dialoog tussen de gelovigen van de Abrahamitische godsdiensten. 

In 1982 werd hij door paus Johannes Paulus II overgeplaatst maar Sevilla, hoofdstad van de Spaanse regio Andalusië. 27 jaar lang stond hij aan het roer van het aartsdiocees. Hij pleitte er voor de gelijkstelling van vrouwen in de vele broederschappen van Sevilla: groepen die religieuze festivals organiseren, waaronder de beroemde processies in de Goede Week.

Johannes Paulus II verhief Amigo in 2003 tot kardinaal. Zijn titelkerk was de Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli, de nationale kerk van Spanje in Rome. Hij nam deel aan de conclaven van 2005 en 2013. 

In zijn 13 jaar als emeritus aartsbisschop bleef Amigo actief in het aartsbisdom van Sevilla.