29-11-2018

Veel katholieke geestelijken willen nog steeds niet toegeven dat in het Westen gelovigen in de minderheid zijn, zegt kardinaal Gianfranco Ravasi in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. “Ze doen net alsof we nog in een dorp wonen waar op zondagochtend, als de klokken luiden, mensen naar de kerk rennen”, aldus de president van de Pauselijke Raad voor Cultuur. Hij vindt dat de verkondiging van het Evangelie daardoor niet aansluit op de hedendaagse cultuur.

Ravasi is een van de sprekers van een conferentie aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit in Rome over de herbestemming van religieus erfgoed.

Volgens Ravasi heerst er in de meeste westerse landen geen echt atheïsme. “Wel is er sprake van een vorm van religieuze apathie: of God bestaat of niet, het maakt niet uit”, zegt de curiekardinaal. Zelfs als iemand zichzelf in peilingen een christen noemt, zegt dat soms weinig, meent hij.

Enige tijd geleden schreef Ravasi op Twitter: ‘Ik was een vreemde en jullie namen op.’ “De meeste mensen realiseerden zich niet eens dat ik het Evangelie citeerde: Mattheüs 25,43.”

De kardinaal, die de paus adviseert in culturele aangelegenheid, zegt dat er verscheidene reacties op het religieus indifferentisme mogelijk zijn. Je als christelijke minderheid koest houden, wijst hij af. “De presentie van gelovigen, ook al zijn het er maar weinig, moet een uitroep zijn, geen gefluister”, meent Ravasi.

De tweedaagse internationale conferentie aan de Gregoriana, georganiseerde door de pauselijke cultuurraad en de Italiaanse bisschoppenconferentie, is getiteld: ‘Dio non abita più qui?’ (“Woont God hier niet meer?”). Onderwerp is de herbestemming van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Alleen al in Italië zijn ongeveer 65.000 kerken eigendom van parochies en bisdommen.