06-11-2018

Kerken zijn al eeuwen een bron van inspiratie en zingeving. In de wekelijkse rubriek Kerk in beeld bewonder je de architectuur van een kerk op Nederlandse bodem en lees je het verhaal achter het gebouw. Deze week: de Elandkerk of Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen in Den Haag.

De kerk werd gebouwd in 1891-1892 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar sr., een leerling van de beroemde Pierre Cuypers. De stijl is neogotisch en geïnspireerd op de Notre-Dame van Parijs. De kerk heeft twee westtorens van 72 meter hoog en 66 ramen van gebrandschilderd glas uit de bouwperiode van de kerk. 

De kerk kreeg met de bouw in iedere toren een grote klok en in 1892 schonk een parochiaan een angelusklokje. In 1928 werden de twee grote klokken ieder vervangen door vier andere, met een gezamenlijk gewicht van 2460 kilo. De nieuwe klokken stoorden de omwonenden. Na klachten werd besloten ze niet meer te luiden tijdens het zingen van het Te Deum.

Het marmeren hoofdaltaar dateert uit 1892, en is versierd door koperen reliëfs. Er zijn vijf mannelijke (links) en vijf vrouwelijke (rechts) heiligen afgebeeld en er is een reliëf dat het Laatste Avondmaal voorstelt. Het spectaculaire orgel is sinds 2004 een rijksmonument.

De officiele naam is: ‘Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen’, maar in het algemeen spreekt men over de Elandkerk of de Elandstraatkerk omdat het gebouw aan de Elandstraat staat. Naast de kerkdiensten vinden binnen de sacrale ruimte regelmatig activiteiten plaats, zoals concerten, lezingen, recepties enz.

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk. Het leert dat de moeder van Jezus nooit deel heeft gehad aan de erfzonde. Vanaf haar verwekking was Maria - 'vol van genade' - geheel heilig. Door Gods genade is de Maagd Maria heel haar leven lang vrij van iedere persoonlijke zonde gebleven. Lees er hier meer over.