04-12-2018

Kerken zijn al eeuwen een bron van inspiratie en zingeving. In de wekelijkse rubriek Kerk in beeld bewonderen we de architectuur en inrichting van een kerk op Nederlandse bodem. Deze week: Sint-Franciscus in Groningen.

 

In 1930 werd in de Oosterparkwijk, een roomse parochie gesticht. Op advies van Dom Bellot werd H.C. van de Leur uit Nijmegen aangetrokken als architect voor de bouw van de kerk. Hij ontwierp een gebouw in de stijl van Bellot, met strakke lijnen volgens de Gulden snede. In januari 1934 kon de kerk worden ingewijd.

De kerk is gewijd aan Franciscus van Assisi. De glas in loodramen, gemaakt door Joep Nicolas, stellen het levensverhaal van Franciscus voor: de stichting van zijn orde, het spreken met de vogels en de schepping van het Zonnelied. De kruiswegstaties zijn van Charles Eijck. 

Typerend voor de stijl van de architect, H.C. van der Leur, zijn ook de geglazuurde bakstenen, de beelden in wit half plastiek en de lichtkleurige houten banken. Het meest opvallende is het gebruik van gekleurde baksteen en het brede middenschip, dat door 6 paraboolbogen wordt overspannen. 

Franciscus van Assisi is een van de grootste heiligen van de Katholieke Kerk. Zijn radicale liefde voor God en zijn Schepping maakte van hem een 'alter Christus' ("een andere Christus"). Franciscus van Assisi stichtte de Orde der Minderbroeders (O.F.M.) en schreef daartoe een nieuwe religieuze regel. Lees hier mee over Franciscus van Assisi.

Bron foto's: Kerkfotografie.nl