06-02-2019

In een gezamenlijke verklaring eisen de Venezolaanse Bisschoppenconferentie, de Confederatie van Religieuzen van Venezuela en de Nationale Raad van de Leken dat het zittende regime “vrije en legitieme verkiezingen uitschrijft om het pad naar democratie te heroveren”, buitenlandse humanitaire hulp toelaat en de repressie van burgers staakt.

De verklaring, gepubliceerd op 4 februari, zegt dat Venezolaanse katholieken, geconfronteerd met een “pijnlijke situatie van onrecht en lijden”, op zoek zijn naar een “vreedzame en transparante” toestand die leidt tot volledige democratie, de reparatie van het sociale weefsel, de wederopbouw van de economie en het herstel van moraliteit.

De bisschoppen, religieuzen en lekengelovigen nodigen “op dit cruciale moment in de geschiedenis van ons land” het Venezolaanse volk uit om er alles aan te doen om de nationale eenheid te herstellen en onvermoeibaar en “zonder bloedvergieten” te werken aan “de wederopbouw van de democratie en van ons gehele vaderland”. 

Venezolaanse militairen hebben woensdag met behulp van twee opleggers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van de hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug en grensovergang zijn in 2016 gereedgekomen, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen. Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.

De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president. Hij heeft als 'president' snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika en de belangrijkste in Zuid-Amerika en ook van een reeks Europese landen inclusief Nederland.

In Venezuela heerst honger en gebrek door jarenlang wanbeleid en corruptie. Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.

Paus Franciscus heeft zich inmiddels bereid verklaard om te bemiddelen. De enige voorwaarde is als beide partijen hem erom vragen. Tot nu toe heeft alleen Maduro zich tot de paus gewend.