14-12-2019

Het hoofd van de Chaldeeuwse Kerk vindt het ongepast als er dit jaar in Irak, afgezien van kerkdiensten, grote kerstvieringen plaatsvinden. “Het is niet normaal om onze vreugde en ons geluk te vieren terwijl anderen sterven. Dat gaat niet”, zei kardinaal Louis Raphaël I Sako, patriarch van Babylon en Chaldeeuws-katholiek aartsbisschop van Bagdad, tegenover persbureau AP. 

Irak is sinds begin oktober in de greep van grootschalige protesten. Burgers zijn boos om zaken als corruptie, slechte voorzieningen en de hoge werkloosheid.

De Iraakse kerkleider wijst op de talrijke doden en gewonden bij de massaprotesten tegen de regering. Het is volgens Sako immoreel om “in deze sfeer van spanning” feestelijk gestemd te zijn: “We kunnen geen groot feest vieren als ons land zich in zo'n kritieke situatie bevindt.”

De kerstvieringen zullen dus beperkt blijven tot de liturgie en gebedsbijeenkomsten. De traditionele recepties waarbij de politieke en religieuze autoriteiten op de residentie van het patriarchaat in Bagdad worden ontvangen, gaan dus niet door. 

Het geld dat normaliter besteed zou worden aan de organisatie van recepties, concerten, kerstbomen en straatdecoraties, zal nu worden gedoneerd aan fondsen die gewonde demonstranten ondersteunen, aldus kardinaal Sako. 

De patriarch roept de regering en het parlement op de eisen van de demonstranten te aanhoren en door middel van een dialoog passende oplossingen te vinden. “De militaire oplossing is slecht”, zei Sako tegen AP. De betogerd streven volgen hem naar “rechtvaardigheid en stabiliteit” en willen “gelijkwaardige burgers” zijn. 

Het is dezelfde rechtvaardigheid waar de bedreigde christenen in Irak al lang om vragen, voegde Sako eraan toe. Vóór de Amerikaanse invasie in 2003 waren er ongeveer 1,5 miljoen christenen in Irak. Tegenwoordig wordt het aantal geschat op minder dan 500.000. De opkomst van IS heeft veel christenen ertoe aangezet het land te ontvluchten. 

“We hebben veel geleden”, herinnert patriarch Sako aan de situatie van de christenen in het land. “Sinds de ineenstorting van het oude regime zijn velen van ons gedood of ontvoerd, anderen zijn bedreigd en vertrokken, veel huizen en eigendommen van christenen zijn ingenomen door milities.”

Afgelopen zondag gingen duizenden burgers in Bagdad en een aantal zuidelijke steden weer de straat op om te protesteren tegen de politieke elite die worden beschuldigd van corruptie en incompetentie. De betogers lieten weten zich niet te laten afschrikken door geweld en intimidatie. Daarmee verwezen ze naar de aanval door gewapende mannen op 6 december op een groep betogers die zich op een parkeerterrein in de buurt van het Tahrirplein in Bagdad had verzameld. Iraakse medici zeiden dat daardoor zeker twintig demonstranten en vier politiemensen waren omgekomen. 

Onder druk van de betogers kondigde premier Adel Abdul Mahdi eind november zijn ontslag aan, dat inmiddels door het parlement is aanvaard. De betogers eisen echter dat de hele bestuurlijke top het veld ruimt.