KRO-NCRV 2Doc: Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten

Rob Scholte is één van Nederlands belangrijkste schilders. Na omzwervingen in Japan, Tenerife en Antwerpen vestigt hij zich in Den Helder, waar hij een leegstaand postkantoor ombouwt tot het Rob Scholte Museum. De gemeente Den Helder is blij met de komst van Scholte, de kunstenaar verhoogt het culturele aanzien van de stad. Maar na jaren gedogen wil de gemeente het postkantoor terug om er appartementen in te bouwen. Voor de kunstenaar en zijn gezin dreigt huisuitzetting. Maar Rob Scholte weigert het museum op te geven. 

Najaar 2017 hoort filmmaker Roy Dames over de strijd die kunstenaar Rob Scholte voert om zijn museum open te houden. Hij ontmoet de kunstenaar en begint te filmen. De filmmaker is getuige van de dagelijkse spanning waarin de kunstenaar en zijn gezin moeten leven. Op 16 maart 2018 krijgt Scholte te horen dat zijn museum binnen 30 dagen leeg moet worden opgeleverd. Het gebouw is verkocht aan een lokale projectontwikkelaar. Scholte weigert zijn museum op te geven. Er is een breed regionaal, landelijk en internationaal draagvlak ontstaan voor steun en het behoud van het museum.De dagelijkse bezigheden gaan zo goed en kwaad als dat gaat door. Er vinden tentoonstellingen plaats van Scholtes werk in de Kathedraal van Antwerpen en het Herman Brood Museum & Experience in Zwolle.

Op 17 april 2018 wordt het museum met behulp van politie hardhandig ontruimd. Rob en zijn gezin worden op straat gezet. Na de ontruiming legt de gemeente Den Helder beslag op de kunst, werkmaterialen en voorraden van Scholte. De kunstenaar duikt onder in een vervallen café en bindt de strijd aan tegen de gemeente. Ooit keert hij terug in zijn museum, daarvan is Scholte overtuigd.

Over Rob Scholte

Rob Scholte is één van de belangrijkste Nederlandse schilders. Zijn werk is omstreden. Scholte is een beeldenmaker. Hij ordent en plaatst beelden uit de massamedia en uit zijn eigen omvangrijke archief in een nieuwe context. Via Documenta in Kassel (1987) en het inrichten van het Nederlands paviljoen van de Biënnale in Venetië (1990) krijgt hij internationale bekendheid. Van 1993 tot 1999 is Scholte docent aan de kunstacademie van Kassel. Zijn werk wordt nationaal en internationaal getoond in galeries en musea. 

In 1994, als meest toonaangevende en best verkopende Nederlandse kunstenaar, verliest hij bij een bomaanslag beide benen. Ondanks zijn handicap voltooit hij in 1995 een gigantische muurschildering in het Japanse Nagasaki. Daarna verhuist hij naar Tenerife en later naar Antwerpen. In 2003 keert hij terug naar Nederland. In 2013 krijgt hij de kans zich tijdelijk in een leegstaand postkantoor in Den Helder te vestigen. Hij begint er het Rob Scholte Museum; een bruisend kunst museum, een vrijplaats met mentaliteit waar verrassingen te zien zijn en waar nieuwe collecties ontstaan.

2Doc: ’Rob Scholte Museum, tijdelijk gesloten’, woensdag 16 december om 22.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.