KRO-NCRV komt op voor getroffen vluchtelingen kamp Moria

Na de brand in vluchtelingenkamp Moria afgelopen week zijn maar liefst 13.000 mensen alles kwijtgeraakt. Hele gezinnen moeten noodgewongen dag en nacht doorbrengen op straat. Als maatschappelijk betrokken omroep roept KRO-NCRV daarom mensen op om te doneren aan de stichting Because We Carry, die eerder al slaapzakken heeft ingezameld. Met het geld worden thermomatten gekocht zodat mensen niet meer op het koude asfalt hoeven te slapen. Hele families slapen met hun kinderen op koud asfalt op straat. Toen KRO-NCRV presentator Daan Nieber de beelden zag, besloot hij direct om in in actie te komen.

- Initiatiefnemer Daan Nieber -

Voor mij was het niet de vraag of, maar hoe we kunnen helpen.

Daan Nieber

“Ik kan mij niet voorstellen in wat voor vreselijke omstandigheden deze gezinnen nu moeten leven”, aldus Daan. “Toen ik over de slaapmatjes-actie van Because We Carry hoorde, was het voor mij niet de vraag of, maar hoe we kunnen helpen. Ik heb toen direct met mijn directie bij KRO-NCRV contact opgenomen hoe wij als omroep hierbij kunnen helpen. Niet voor niets vinden wij dat we moeten omkijken naar elkaar. Niet alleen in Nederland, maar juist nu bij de mensen die het heel hard nodig hebben… Een plek om te slapen is het minste wat we hen kunnen bieden. Voor maar 5 euro kan een vluchteling worden geholpen met een slaapmatje.”

- Stichting Because We Carry -

Ons team stuurde foto's van kinderen die sliepen op het cement van de straat.

Doneren kan via de website van Because We Carry o.v.v ‘Slaapmat Moria'. Deze stichting zet zich met vrijwilligers in om mensen die oorlogen en conflicten ontvlucht zijn te ondersteunen. Zij hebben met eigen ogen gezien hoe het daar nu aan toe gaat: “Bij de brand vorige week verloren 13.000 mensen op de vlucht ook nog hun 'huis'. Over een huis kunnen we natuurlijk eigenlijk helemaal niet praten, want deze mensen leefden een inhumaan bestaan in barakken en zelf in elkaar gezette tenten en containers. Maar het was wel hun 'veilige plek'. Waar ze samen leefden, sliepen en samen aten. Mensen op de vlucht moesten weer vluchten. Ze belandden op de straten, in steegjes en vonden hun slaapplaats in de omliggende velden rondom het kamp. Kinderen, volwassenen en ouderen slapen nu op hard en koud cement.”

Because We Carry

Help nu

Ja, ik help graag mee! Voor €5,- per mat zorg ik voor een comfortabelere plek om te slapen voor de getroffen gezinnen in kamp Moria.

Doneer

Op een thermomat voelt de harde, koude grond iets zachter aan. Aangezien er onmiddellijk hulp nodig is zijn deze noodzakelijke goederen ingekocht en direct naar Lesbos gebracht. Voor de kleinste kinderen worden reiswiegjes gegeven. Zo krijgt iedereen iets om op of in te slapen. Alle donaties zijn hard nodig, elke nacht op cement slapen is er een teveel. Het is het minste wat we samen kunnen doen.

 

Zapplive collage

#500kinderen

Naast deze actie voor hulp op de korte termijn, zet KRO-NCRV zich in voor hulp op de lange termijn. 

Lees meer