KRO-NCRV, NPO Radio 4 en Het Nederlands Kamerkoor lanceren podcast over koren in coronatijd

Nederlandse koren en koorzangers hebben het zwaar in tijden van lockdown en avondklok. Daarom lanceert Het Nederlands Kamerkoor in samenwerking met KRO-NCRV en NPO Radio 4 een podcast over de Nederlandse korenwereld in coronatijd. Met meer dan 1,7 miljoen amateurzangers in Nederland is zingen niet alleen een hobby, maar vormen zangkoren ook een sterk sociaal vangnet. Sinds het begin van de pandemie liggen vrijwel alle kooractiviteiten stil, worden koren door het hele land opgeheven, zitten dirigenten zonder werk thuis en botst de liefde voor het zingen vaak met de maatregelen rondom het coronavirus. In de nieuwe podcastserie Koren in coronatijd verkent radioverslaggever Matthijs Holtrop de korenwereld en de stille ramp die zich daar momenteel voltrekt. 

In de podcastserie gaat Matthijs Holtrop, onder andere bekend als verslaggever bij het NOS Radio 1 Journaal, op zoek naar de verhalen uit de korenwereld die tot nu toe nog nauwelijks een podium hebben gekregen. Wat drijft die 1,7 miljoen Nederlanders om te zingen, en wat betekent het wegvallen van die wekelijkse koorrepetitie voor hen? Hij spreekt niet alleen zangers, dirigenten, en componisten, maar ook mensen als Daphne Wassink, voorzitter van de grootste korenkoepel van Nederland, Ivo Bouwmans, wetenschapper van de TU Delft die onderzoek naar de besmettelijkheid van koorzingen coördineert, en Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. 

De podcastserie is een initiatief van het Nederlands Kamerkoor. Tido Visser, artistiek en algemeen directeur, legt uit: “Het Nederlands Kamerkoor voelt zich sterk verbonden met het lot van alle zangers in Nederland, zowel amateurs als professionals. De korenwereld is immers sterk verweven – onze zangers zijn naast hun eigen concertpraktijk vaak verbonden aan amateurkoren als dirigent, zijn componist, of geven zangles. Als Nederlands Kamerkoor willen we met deze podcast ingaan op de culturele én maatschappelijke rol die koorzang in Nederland inneemt.”

Koren in coronatijd is een podcastserie gemaakt door Matthijs Holtrop en Kick Stokvis, in opdracht van het Nederlands Kamerkoor, NPO Radio 4 en KRO-NCRV. De eerste aflevering is nu te beluisteren via www.nkk.nl/podcastwww.nporadio4.nl/podcasts en via de bekende podcastkanalen.