KRO-NCRV presenteert nieuwe podcastserie: Alleen Carnaval

Vanwege corona wordt carnaval dit jaar geschrapt. Dus geen grote parades, en al helemaal niet meer met z’n honderden achter elkaar in de polonaise. Maar wat doet dat met de voorpret, de levensvreugde, de sociale verbinding, de gemeenschap en het ondernemerschap? In deze zesdelige podcast gaat Sander de Heer langs bij de steden en dorpen waar corona vorig jaar -mede door carnaval- het hardst toesloeg. Kunnen ze eigenlijk wel zonder carnaval?

Sander de Heer is opgegroeid in Maastricht, maar woont nu al 25 jaar in de randstand. Jaarlijks reist hij naar het zuiden om carnaval niet te missen. Toen hij hoorde dat de grote carnavalsverenigingen al hun activiteiten hadden gecanceld, kreeg hij tranen in zijn ogen: “Carnaval kun je niet schrappen, dat is een gevoel, een cultuur, een traditie. In deze podcast ga ik langs wagenbouwers, ondernemers, muzikanten en liefhebbers om te horen hoe zij zich door een periode heenslaan waarbij niet alleen hun uitlaatklep en hobby wegvalt, maar ook hun werk, perspectief en sociale contacten."

Sander volgt verschillende rasechte carnavalsvierders in Brabant en Limburg – hoe beleven ze de periode vanaf de 11e van de 11e tot 13 februari, nu die weken niet beheerst worden door voorpret, voorbereiding en samenkomen? Zo gaat hij op de 11e van de 11e langs bij Trudy. Deze gezellige Brabantse muzikante heeft carnaval slechts één keer overgeslagen, en ook nu zit ze verkleed achter haar laptop. Maar wat zijn nu de opties en mogelijkheden? Carnaval achter de voordeur? En wat doet dit voor de toekomst: komt er ooit weer een polonaise? 

Alleen Carnaval, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, vanaf nu te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.