Kunstdieven zijn in de veronderstelling geweest dat zij het beroemde schilderij De Kruisiging van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) uit een Italiaanse kerk hadden geroofd. In werkelijkheid ging het om een kopie. Dankzij een slimme actie van de carabinieri en de plaatselijke burgemeester kon het echte topstuk tijdig in veiligheid worden gebracht.

Een maand geleden hadden de carabinieri lucht gekregen van een op handen zijnde diefstal van De Kruisiging uit de Kerk van de Heilige Maria Magdalena in het stadje Castelnuovo Magra, in de Italiaanse regio Ligurië. Het Vlaamse meesterwerk werd weggeborgen en een kopie kwam op zijn plek te hangen. Ook werden in de kerk bewakingscamera’s geïnstalleerd. 

In de nacht van 12 op 13 maart kwamen er inderdaad rovers in de kerk. Zij namen het schilderij mee en maakten zich uit de voeten. De dieven waren er ingetrapt, maar zijn nog wel steeds voortvluchtig.

Hoewel de dieven nog niet in de kraag zijn gevat, heerst er opluchting in Castelnuovo Magra. Burgemeester Daniele Montebello: “Ik bedank de politie, maar ook de kerkgangers die hadden opgemerkt dat het schilderij niet meer het origineel was en het geheim toch bewaarden.”

De Kruisiging werd meer dan een eeuw door een rijke familie aan de parochie van Castelnuovo Magra geschonken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het al eens verborgen voor de nazi’s. En in 1981 werd het schilderij gestolen maar na enkele maanden teruggevonden.

Pieter Brueghel de Jonge was de oudste zoon van de Brabantse kunstschilder Pieter Bruegel de Oude.