De 80-jarige kardinaal Óscar Rodríguez Maradiaga SDB mag van de paus eindelijk met emeritaat.

Tegucigalpa, 27 januari 2023 - De 80-jarige kardinaal Óscar Rodríguez Maradiaga SDB mag van de paus eindelijk met emeritaat. Gisteren verleende Franciscus zijn vriend en trouwe raadgever eervol ontslag als aartsbisschop van Tegucigalpa, Honduras.

De Hondurese kardinaal, die in de Europese media vaak met zijn tweede achternaam wordt aangeduid, gold lange tijd als papabel. Toen het einde van het leven van Johannes Paulus II naderde, zagen vele vaticanisten in hem de ideale eerste Latijns-Amerikaanse paus.

Rodríguez werd op 29 december jongstleden 80, waardoor hij zijn status als kieskardinaal verloor. Voorlopig blijft hij aan als coördinator van de in 2013 door paus Franciscus ingestelde Raad van Kardinalen. Dit gremium heeft de afgelopen tien jaar de pontifex bijgestaan met de hervorming van de Romeinse Curie. Het is niet duidelijk of de raad blijft bestaan, aangezien de klus nagenoeg is geklaard.

Raad van Kardinalen

Vanwege zijn veelvuldig verschijnen op het internationale toneel kreeg Rodríguez de reputatie van een herder die maar zelden bij zijn kudde in Honduras was. Zo was hij van 2007 tot 2012 president van Caritas Internationalis. Ook onderscheidde hij zich onder meer als woordvoerder van de Millennium Debt Relief Campaign 1999/2000 en hekelde hij onvermoeibaar het onrecht en de drugscriminaliteit in Latijns-Amerika. In Europa was hij alomtegenwoordig op katholiekendagen en campagneopeningen.

De vriendelijke en charismatische Óscar Rodríguez werd op 29 december 1942 geboren in Tegucigalpa. Na zijn middelbare schooltijd trad hij toe tot de Salesianen van Don Bosco (SDB). Als jonge religieus studeerde hij theologie, piano en compositie, natuurkunde, wiskunde, scheikunde, filosofie en psychologie. Hij doctoreerde maar liefst driemaal: in de wijsbegeerte, de godgeleerdheid en de moraaltheologie. In 1970 werd hij tot priester gewijd.

Rodriguéz behaalde in Innsbruck (Tirol, Oostenrijk) ook nog een diploma klinische psychologie en psychotherapie, waarna hij lid van de European Society for Behavioural Therapy werd.

In 1978 werd de talentvolle salesiaan tot bisschop gewijd nadat hij was benoemd tot hulpbisschop van Tegucigalpa, het diocees waarvan hij in 1993 aartsbisschop werd. In 2001 creëerde paus Johannes Paulus II hem kardinaal.

Van 1996 tot 2016 was Rodríguez voorzitter van de Hondurese bisschoppenconferentie en van 1995 tot 1999 was hij voorzitter van de Latijns-Amerikaanse Bisschoppenraad CELAM.

Rodriguéz’ commentaar op de afzetting van de linkse Hondurese president Manuel Zelaya Rosales in 2009 maakte hem in eigen land tot een controversiële figuur. De aanhangers van Zelaya veroordeelden diens afzetting door de krijgsmacht als een staatsgreep. Maar de aartsbisschop noemde de wereldwijde protesten daartegen eenzijdig. Hij veroordeelde weliswaar de aard van de acties van het leger in de onstabiele Centraal-Amerikaanse republiek, maar hij wees ook op de twijfelachtige geplande grondwetswijzigingen van Zelaya en eiste onderzoek naar corruptie onder diens bewind. Vooral voor linkse groeperingen werd Rodríguez daardoor een zondebok in de media; hij kreeg zelfs doodsbedreigingen.

In 2017 publiceerde een Italiaanse onderzoeksjournalist beschuldigingen van verduistering aan het adres van Rodríguez. In Honduras zou hij dubieuze fondsen hebben ontvangen en een deel daarvan hebben laten verdwijnen. De kardinaal reageerde daarop heel kalm; alle geldstromen waren volgens hem legaal en goed verklaarbaar. De aantijgingen zouden afkomstig zijn van een ontslagen medewerker van het aartsbisdom Tegucigalpa en werden reeds onderzocht door de hoogste autoriteiten. Ze zouden worden gebruikt om de hervormingsplannen van paus Franciscus te schaden.

Rodríguez heeft nu zijn missie voor de hervorming van het bestuur van de universele kerk volbracht. In juni vorig jaar ging de apostolische constitutie Praedicate evangelium van kracht.

Honduran Cardinal Oscar Andres Rodriguez presides over Mass on Resurrection Sunday, at the Metropolitan Cathedral of San Miguel Arcangel in Tegucigalpa, Honduras, 16 April 2017. EPA/Gustavo Amador