04-06-2019

De grootste christelijke geloofsgemeenschap in het Heilig Land heeft weer een bisschop. Het is de als ICT’er opgeleide Youssef Abedallah Matta (50). Afgelopen zondag werd hij geïnstalleerd als de nieuwe opperherder van de melkitische aartseparchie van Akko, Haifa, Nazareth en geheel Galilea.

Zaterdag werd Youssef Matta in zijn geboortestad tot bisschop gewijd. Daags erna nam hij de aartsdiocesane zetel van de melkitische kathedraal in Haifa (Israël) in bezit. Hij kwam daarmee aan het hoofd te staan van een kerkgemeenschap van ongeveer 70.000 zielen.

Afkomstig uit de plaats waar Jezus opgroeide, begon Matta zijn volwassen leven met een studie computerwetenschappen. Na zijn afstuderen werd hij student aan het grootseminarie van het Latijnse Patriarchaat in Beit Jala. In 1999 werd hij op 30-jarige leeftijd tot priester gewijd. Na een promotie in oosters canoniek recht in Rome werd hij pastor in Nazareth. 

Hij is de opvolger van aartsbisschop Georges Wadih Bacouni, die vorig jaar werd gekozen tot hoofd van de melkitische aartsbisdom Beirut-Jbeil in Libanon.

Mgr. Matta werd op 18 maart verkozen door de synode van de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk. Zijn verkiezing werd vervolgens bevestigd door paus Franciscus.

De Melkitische Kerk is een van de kerken van de Byzantijnse ritus die met Rome geünieerd zijn. Zij telt ongeveer 1,6 miljoen leden. Bijna de helft woont niet meer in het Midden-Oosten maar in Brazilië, Argentinië en Australië. Hoofd van de melkieten is een bisschop die de titel ‘Patriarch van Antiochië’ voert. Sinds 2017 is dat de 72-jarige Youssef Absi.

‘Melkitisch’ was oorspronkelijk een negatieve benaming van monofysieten voor christenen die eind vijfde eeuw trouw bleven aan de Byzantijnse keizer (malkā in het Syrisch) en diens belijdenis van het dyofysitisme, gedefinieerd door het Oecumenisch Concilie van Chalcedon (451). Het monofysitisme leerde dat Christus één natuur (fusis in het Grieks) heeft. ‘Chalcedon’ veroordeelde dat als een dwaalleer en stelde daartegenover dat de ene persoon Jezus van Nazareth zowel de volledig goddelijke natuur heeft als de volledig menselijke en dat beide ongescheiden en onvermengd zijn.