13-06-2020

Het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem heeft een financieel tekort van ongeveer 100 miljoen Amerikaanse dollar. Om zijn schuldenlast te verminderen zal het rooms-katholieke patriarchaat grond moeten verkopen. Besloten is een aantal percelen in Nazareth te verkopen.

In een verklaring van vrijdag zegt het Latijns Patriarchaat van Jeruzalem dat 100 dunum (10 hectare), bedoeld voor toekomstig gebruik voor de christelijke gemeenschap van Nazareth, van verkoop is uitgesloten. De rest van de bezittingen wordt tegen een marktconforme prijs verkocht aan een Arabische zakenman. De verkoop is goedgekeurd door diverse kerkelijke commissies en door de Heilige Stoel. 

Het grote tekort is naar eigen zeggen ontstaan door mismanagment in verband met een door het patriarchaat opgericht onderwijsinstituut in Jordanië: de Amerikaanse Universiteit van Madaba.

De afgelopen vier jaar is geprobeerd om door fondswerving van de schuldenlast verlost te raken. Maar dat is niet gelukt. Vandaar dat besloten is tot de verkoop van grond. Overwogen wordt om ook in Jordanië bezittingen te verkopen, ook al zijn de grondprijzen daar momenteel heel laag.

Het Patriarchat van Jeruzalem der Latijnen (Patriarchatus Hierosolymitanus Latinorum), is een bisdom van de Katholieke Kerk. Het werd oorspronkelijk in 1099 ten tijde van de Eerste Kruistocht opgericht. 

Het in 1847 door paus Pius IX heropgerichte patriarchaat beslaat al de gebieden van het Heilig Land: Israël, Palestina, Jordanië en Cyprus.

Sinds 2016 is de patriarchale zetel vacant. Paus Franciscus benoemde geen nieuwe patriarch maar een apostolisch administrator. Dat is de Italiaanse franciscaan Pierbattista Pizzaballa.