Hilversum, 26 februari 2021 - De coronacrisis heeft in Nederland minder mensen de kerk uitgedreven dan sommigen vreesden. Veruit de meeste kerkgangers, 84 procent, blijven tijdens de crisis geregeld een kerkdienst volgen, vaak die van de parochie of gemeente die ze voor de eerste lockdown al bezochten. Een minderheid van 16 procent is door corona gestopt met het volgen van kerkdiensten. Dat staat in een representatief onderzoek dat werd uitgevoerd door Direct Research, in opdracht van het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep. Daaraan deden 1092 mensen mee die aangaven voor de crisis minimaal een keer per maand een kerk te bezoeken.

De uitkomsten laten zien dat de twee besmettingsgolven effect hebben gehad op de betrokkenheid van christenen bij de kerk. 

Een klein deel van de gelovigen, 7 procent, stopte direct met het volgen van diensten toen de kerken bij de eerste lockdown hun deuren moesten sluiten. Bij die groep zitten relatief veel leden van de Rooms-Katholieke Kerk. Ten opzichte van de eerste golf zijn na de tweede lockdown iets meer mensen gestopt met het volgen van diensten of kijken ze minder vaak een dienst.

Toch blijven veruit de meeste gelovigen betrokken bij de kerk, ook tijdens de tweede golf sinds oktober. Bijna zeven op de tien kerkgangers kijken minimaal twee keer per maand naar een dienst en nog eens 16 procent kijkt maandelijks.