28-11-2018

Veel gevallen van seksueel misbruik in de katholieke kerk van België deden zich voor in onderwijsverband. Zo'n 43 procent van de meldingen die de kerk de afgelopen jaren binnenkreeg, betrof misbruik door geestelijken in scholen en internaten. Dat meldde de Brusselse krant De Morgen dinsdag.

De andere slachtoffers gaven aan dat ze als minderjarigen in hun parochie (28 procent), als misdienaar (5 procent), in de zorg (5 procent) en in de jeugdbeweging (4 procent) waren misbruikt. Ongeveer 15 procent gaf aan in andere situaties misbruikt te zijn, zoals in familiale context.

De cijfers zijn ontleend aan een rapport dat in opdracht van de Belgische Bisschoppenconferentie onder leiding van professor Manu Keirse werd opgesteld. Keirse, emeritus hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, is onder meer voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Jongeren. Het volledige rapport zal in januari verschijnen.

Meer dan 600 zaken die erin werden behandeld, zijn reeds verjaard, zo luidt het. Tussen 2012 en 2016 heeft de Belgische kerk 655 slachtoffers schadeloosgesteld met een totaal van 3,9 miljoen euro.

In 2010 intensiveerde de Belgische kerk haar eigen onderzoek naar misbruikgevallen nadat bekend was geworden dat de emeritus bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, zijn neefje had misbruikt. Kort daarna bestormden justitiële onderzoekers kerkelijke instellingen en namen dossiers, computers en mobiele telefoons van de verzamelde bisschoppen in beslag als onderdeel van ‘Operatie Kelk’. De toenmalige Brusselse aartsbisschop André Léonard en zijn voorganger kardinaal Godfried Danneels moesten getuigen voor een parlementaire onderzoekscommissie.