25-09-2019

Vanavond wordt in Rome de Nansen Refugee Award van de UNHCR uitgereikt aan vluchtelingenhulpproject ‘Humanitaire Corridors’. 

De Humanitaire Corridors ontstonden eerst in Italië, door een samenwerkingsverband van kerkelijke organisaties (Gemeenschap Sant’Egidio, de Waldenzische Kerk, de Federatie van Protestantse Kerken, de Italiaanse Bisschoppenconferentie en Caritas Italia) en de Italiaanse regering. Het project vond later navolging in Frankrijk en in België.

Dankzij de Humanitaire Corridors konden al meer dan tweeduizend kwetsbare vluchtelingen (Syriërs uit Libanon en Turkije, Eritreeërs uit Ethiopië) via humanitaire visa toegang krijgen tot de Europese Unie. Zo konden ze met de steun van de kerkgemeenschappen een nieuw leven opbouwen.

Zo konden in de loop van 2018 150 Syrische vluchtelingen naar België worden gehaald. Dat was het gevolg van een akkoord tussen de federale regering en de rooms-katholieke Gemeenschap Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende levensbeschouwelijke genootschappen in België. 

“Deze erkenning is van grote betekenis voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van deze vluchtelingen, en voor de kerken en erediensten die voor hun overtocht hebben betaald”, zegt Jan De Volder van Sant’Egidio, die met de federale regering onderhandelde om tot een akkoord te komen. 

De Nansen Refugee Award is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Deze prijs wordt sinds 1955 jaarlijks toegekend aan een persoon, groep of instituut wegens betoon van buitengewone verdienste en toewijzing aan de problematiek van vluchtelingen. De laureaat ontvangt US $ 100,000 voor de financiering van een project ten behoeve van vluchtelingen in overleg met de UNHCR. De prijs is genoemd naar de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen, die in 1921 door de Volkenbond werd benoemd tot Hoge Commissaris voor de Russische Uitgewekenen, die zich bezighield met de duizenden vluchtelingen die Rusland verlieten na de Russische Revolutie. In 1922 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.