09-11-2019
Paus Theodoros II van Alexandrië heeft besloten voortaan de autocefalie (zelfstandigheid) van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne te erkennen. Dat heeft de in de Egyptische metropool Alexandrië residerende kerkleider vrijdag bekendgemaakt.
Theodoros is hoofd van de autocefale Grieks-orthodoxe Kerk van Alexandrië en Geheel Afrika. Hij zal voortaan de naam van het hoofd van de Oekraïense kerk, metropoliet Epifanij, noemen in de liturgie.
De patriarch zegt in een persbericht dat het zijn eigen besluit is en niet dat van de Heilige Synode van zijn kerk.
Theodoros II is nu de derde orthodoxe kerkleider die de zelfstandigheid van de Kerk van Kiev en Geheel Oekraïne erkent. De eerste die dat deed was patriarch Bartholomaios van Constantinopel en de tweede, aartsbisschop Ieronymos II van Athene. Met beiden heeft de Russisch-orthodoxe kerk gebroken, omdat de Oekraïens-orthodoxe kerk volgens haar schismatiek is. Het Patriarchaat van Moskou vindt dat ‘Kiev’ onder zijn gezag moet staan. ‘Constantinopel’ vindt echter dat nu Oekraïne een soeverein land is, de Oekraïense kerk ook zelfstandig moet zijn.
Theodoros werd in 1954 als Nikolaos Horeftakis geboren op Kreta. Hij werd in 2004 geïntroniseerd als ‘Paus en Patriarch van de Grote Stad Alexandrië, Libië, Pentapolis, Ethiopië, Geheel Egypte en Geheel Afrika’.
De Orthodoxe Kerk bestaat uit veertien autocefale kerken. Daartoe horen de vier aartspatriarchaten: Constantinopel, Antiochië, Alexandrië en Jeruzalem. De andere tien zijn de nationale kerken van Rusland, Servië, Roemenië, Bulgarije en Georgië (de ‘nieuwe’ patriarchaten) en Griekenland, Cyprus, Polen, Albanië en Tsjechië & Slowakije. Volgens drie patriarchen hoort daar de nationale kerk van Oekraïne dus ook bij.