03-03-2019

Na bijna 800 jaar verlaten de franciscanen hun oudste klooster in de Belgisch-Limburgs stad Sint-Truiden, het oudste minderbroedersklooster van België. Het was voor de negen overgebleven religieuzen financieel onhoudbaar geworden om het klooster voort te zetten, meldt de Vlaamse omroep VRT.

De franciscanen, leden van de door Sint-Franciscus van Assisi gestichte Orde der Minderbroeders, waren in de stad onder meer actief als brandweer en pestlijderverzorgers. In 1940 overleefden zij zelfs een zwaar bombardement. De negen broeders zullen nu verhuizen naar onder andere Hasselt en Wilrijk.

Museum De Mindere moet de franciscaanse geest in Sint-Truiden levend houden. In dit museum, dat in het kloostergebouw gevestigd is, willen de minderbroeders hun acht eeuwen oude traditie en spiritualiteit bij het publiek doen voortleven.

De minderbroeders vestigden zich waarschijnlijk in 1226 in Sint-Truiden, het jaar waarin Sint-Franciscus overleed. Het kloostercomplex grenst aan het restant van de middeleeuwse stadsmuur en omvat de kerk, het kloosterpand en een binnentuin. Van de oude gebouwen bleef na het bombardement van 1940 slechts de kerk over. 

Op 17 maart wordt de deur van het klooster na de laatste eucharistieviering in de Minderbroederskerk definitief dichtgetrokken. De kerk, die dateert van de jaren dertig van de 18deeeuw, zal twee dagen later aan de eredienst worden onttrokken.