06-01-2019

Terwijl het er in Parijs dezer dagen wegens het gele-hesjesoproer weer wild aan toe ging, vierden katholieken in de Franse hoofdstad het negendaagse feest ter ere van Sint-Genoveva. 

De heilige Genoveva (in het Frans: Sainte Geneviève) zou volgens een legende in 451 de stad Parijs door boete en gebed hebben beschermd tegen de dreigende invasie van de Hunnen. Ook wordt verteld dat deze vrome maagd uit Nanterre de Parijzenaren tijdens een hongersnood van voedsel voorzag. Zij zou op 3 januari 502 zijn gestorven in geur van heiligheid en sindsdien worden vereerd als de patrones van Parijs.

Het patroonsfeest begint op 3 januari, haar officiële gedachtenis, en eindigt op 11 januari. Vandaag was het dubbel feest in katholiek Parijs: zowel het hoogfeest van de Openbaring des Heren als de vierde dag van de Geneviève-noveen. 

Vanmiddag werd in de Saint-Étienne-du-Mont een hoogmis ter ere van de stadspatrones gevierd. Deze kerk bevindt zich op het naar haar vernoemde Montagne Sainte-Geneviève, een van de zeven heuvelen van Parijs, gelegen in het 5e arrondissement. In dit deel hebben de gele hesjes niet echt voet aan de grond gekregen.

Hoofdcelebrant van de hoogmis was de bisschop van Nanterre, monseigneur Matthieu Rougé (zie foto). Hij liep ook mee in de nadien gehouden processie richting de Notre-Dame, de kathedraal van Parijs. 

Gisteren was het de achtste keer dat de gele-hesjesbeweging een zaterdag tot nationale protestdag had uitgeroepen. Behalve in de Franse hoofdstad gingen mensen de straat op in onder andere Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon. De politie schatte de opkomst in heel Frankrijk eerder op 25.000, in Parijs waren het er ongeveer 3.500. 

In plaats van de opstandige spreekkoren van de gele hesjes klonk er vanmiddag Gregoriaans gezang door de straten van Parijs. Nu geen traangas van de oproerpolitie maar wierook ter ere van een vrome vrouw. Geen provocaties maar gebeden, geen leuzen maar litanieën, geen woede richting de regering maar serene devotie tot een heilige die de stad ooit behoedde voor barbaarse toorn.