This photo taken and handout on April 21, 2022 by The Vatican Media shows Pope Francis and Hungary's Prime Minister Viktor Orban pose upon Orban's arrival for a private audience

Vaticaanstad, 21 april 2022 - Paus Franciscus heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán op bezoek gehad en hem zijn waardering uitgesproken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen door Hongarije. 

Orbán, die zich in het verleden sterk keerde tegen de opvang van islamitische asielzoekers, nodigde de paus uit voor een bezoek aan Hongarije en kreeg naar eigen zeggen een “bemoedigend” antwoord.

De Heilige Vader gaf de Hongaar een medaille van Sint-Martinus van Tours, de beroemde heilige uit de vierde eeuw die werd geboren in wat nu Hongarije is. Volgens de legende sneed Sint-Maarten, zoals hij in Nederland bekendstaat, zijn mantel doormidden en deelde die met een bedelaar. “Ik heb dit voor jullie gekozen, ik dacht aan jullie Hongaren die nu de vluchtelingen opvangen”, aldus de paus.

Van de ruim 5 miljoen Oekraïners die hun land zijn ontvlucht sinds de Russische invasie zijn er ongeveer 625.000 in Hongarije aangekomen. Van hen is ongeveer 80 procent doorgereisd, blijkt uit de jongste cijfers van de Hongaarse regering. Orbán zei volgens Hongaarse media dat de paus “ons heeft aangemoedigd om deze goede gewoonte van ons niet op te geven”, verwijzend naar het opnemen van vluchtelingen.