29-09-2019

In de Katholieke Kerk is het vandaag de Mondiale Dag van de Migranten en Vluchtelingen. Ter gelegenheid daarvan heeft paus Franciscus een pontificale hoogmis gevierd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Hij riep daarbij de gelovigen op tot een hernieuwde gastvrijheid jegens alle vreemdelingen. Onder de deelnemers aan de eucharistie waren veel migranten en vluchtelingen.

De paus zei dat de Kerk van Rome samen met alle bisdommen van de wereld opnieuw bevestigt dat “niemand van de maatschappij mag worden uitgesloten, of ze nu al een tijdje ingezeten burgers zijn of recentelijk zijn aangekomen”. 

De huidige themadag is niet alleen aan mensen gewijd die naar een ander land gaan, zei de bisschop van Rome. Het gaat ook over “allen in de existentiële periferieën die samen met migranten en vluchtelingen slachtoffers zijn van de wegwerpcultuur”, legde Franciscus uit. “De Heer roept ons op hun menselijkheid te herstellen, maar ook die van onszelf, en om niemand achter te laten.”

Aan het einde van de mis ging de Heilige Vader voor in het Angelusgebed. Daarna sprak hij de wens uit dat de inwoners van Kameroen, waar morgen een nationale dialoog van vrede en verzoening wordt gehouden, duurzame oplossingen mogen vinden voor de geschillen die het land al jaren in de greep houden. 

Na afloop van de mis en het Angelusgebed onthulde de paus op het Sint-Pietersplein een groot kunstwerk van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz. Het werk (zie foto hieronder), gemaakt van brons en klei, toont een groep vluchtelingen uit verschillende plaatsen en tijden op een boot. Het is getiteld ‘Angels Unawares’, naar het vers 13:2 van de Hebreeënbrief: ‘En vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen onthaald.’

De oorsprong van de Mondiale Dag van de Migranten en Vluchtelingen gaat terug tot 1914, enkele maanden vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aangedaan door het drama van miljoenen Italianen die sinds het begin van de 20ste eeuw naar het buitenland waren geëmigreerd, riep paus Pius X alle christenen op voor migranten te bidden. Een paar maanden later stelde zijn opvolger paus Benedictus XV de Dag van de Migrant in om het pastorale werk voor Italiaanse emigranten geestelijk en economisch te ondersteunen. In 1952 kreeg de Migrantendag een bredere en meer internationale betekenis. Johannes Paulus II was de eerste paus die sinds 1985 elk jaar een boodschap uitvaardigde die de aandacht vestigde op actuele migranten- en vluchtelingenproblematiek.