24-11-2019

Paus Franciscus was deze zondag in de Japanse stad Nagasaki. Daar bezocht hij het park dat herinnert aan de Amerikaanse atoombomaanval en bracht hij hulde bij het monument voor de katholieke martelaren. Vervolgens ging de Heilige Vader naar het plaatselijke honkbalstadion, waar hij voorging in een eucharistieviering met duizenden Japanse katholieken.

Het eerste programmaonderdeel in Nagasaki was een bezoek aan het Atomic Bomb Hypocenter Park, waar de paus een gebed uitsprak en betoogde dat alle kernwapens de wereld uit moeten. Op 9 augustus 1945 viel daar de atoombom Fat Man, waardoor in één klap minstens 39.000 doden en 25.000 gewonden vielen. Ook de katholieke gemeenschap in Nagasaki werd hard getroffen.

In zijn toespraak bekritiseerde de pontifex fel de mogendheden met kernbewapening: “de perverse tegenstrijdigheid van het verdedigen en veiligstellen van stabiliteit en vrede op basis van een valse veiligheid, ondersteund door een logica van angst en wantrouwen”. Het “gebruik van kernenergie voor oorlogsdoeleinden is tegenwoordig meer dan ooit een misdaad”, zei de paus. Volgens hem is ook het hele proces dat daartoe leidt “immoreel”: de verwerving van splijtbaar materiaal en de ontwikkeling en fabricatie van kernwapens, om nog maar te zwijgen van het bezit ervan en de dreiging ermee. 

Bij het Monument van de Martelaren van Nagasaki bracht de paus hulde en gaf hij een toespraak tot de honderden in regenkleding gehulde aanwezigen. Het monument herinnert aan de gruwelijke folteringen en marteldood van de heilige jezuïet Paulo Miki en 25 andere katholieken in 1597.

ENCYCLOPEDIE: St. Paulus Miki & gezellen

Franciscus kreeg een afbeelding cadeau van de jezuïet Juliano Nakaura (1568-1633), die in 2008 samen met 187 andere Japanse martelaren werd zaligverklaard.

In het honkbalstadion in Nagasaki, dat plaats biedt aan 25.000 toeschouwers, droeg de paus vanaf 14.00 uur plaatselijke tijd de Heilige Mis op samen met Japanse bisschoppen en priesters. Vandaag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en wordt in de Rooms-Katholieke Kerk het hoogfeest van Christus Koning gevierd. 

Na de mis vertrok de paus richting Hiroshima.