Pope Francis leads the Angelus prayer from the window of his office overlooking St. Peter's Square in Vatican City, 30 July 2023. EPA/FABIO FRUSTACI

Rome, 30 juli 2023Paus Franciscus heeft vandaag Rusland bekritiseerd vanwege de bedreiging van de graanoogst in Oekraïne. Ook stond hij stil bij twee door de Verenigde Naties ingestelde themadagen die vandaag worden gehouden: de Internationale Dag van de Vriendschap en de Internationale tegen de Mensenhandel.

“De eerste dag bevordert vriendschap tussen volkeren en culturen; de tweede dag bestrijdt de misdaad die van mensen handelswaar maakt”, zei de paus vandaag kort na het middaguur in zijn zondagse angelustoespraak.

“Mensenhandel is een verschrikkelijke realiteit die te veel mensen treft: kinderen, vrouwen, arbeiders..., zoveel uitgebuite mensen; allemaal levend in onmenselijke omstandigheden en lijdend onder onverschilligheid en afwijzing door de maatschappij. Er is vandaag de dag zoveel mensenhandel in de wereld. God zegene hen die strijden tegen mensenhandel”, zei de Heilige Vader tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

GRAANDEAL

De paus sprak verder ook over de oorlog tegen Oekraïne. “Laten we niet ophouden te bidden voor het gefolterde Oekraïne, waar oorlog alles vernietigt, zelfs graan. Dit is een ernstige belediging voor God, want graan is zijn geschenk om de mensheid te voeden; en de schreeuw van miljoenen broeders en zusters die honger lijden stijgt op naar de Hemel. Ik doe een beroep op mijn broeders, de autoriteiten van de Russische Federatie, om het Zwarte Zee-initiatief te herstellen en het graan veilig te vervoeren.”

Op 22 juli 2022 sloten de Verenigde Naties en Turkije een overeenkomst om een veilige maritieme humanitaire corridor in de Zwarte Zee te openen: het Zwarte Zee-graaninitiatief. Sindsdien zijn meer dan 1.080 schepen, gevuld met graan en andere levensmiddelen uit drie Oekraïense havens vertrokken: Tsjornomorsk, Odessa en Joezjni/Pivdenny.

De Russische president Vladimir Poetin, die zijn land in een oorlog met Oekraïne heeft gestort, weigert nu de graandeal te verlengen omdat er te weinig naar de Russische wensen zou worden geluisterd.

LIBANON

Franciscus bracht vandaag ook de instabiele toestand in Libanon ter sprake. “Op 4 augustus is het drie jaar geleden dat de verwoestende explosie in de haven van Beiroet plaatsvond. Ik herhaal mijn gebeden voor de slachtoffers en hun families, die op zoek zijn naar waarheid en gerechtigheid, en ik hoop dat de complexe crisis in Libanon een oplossing kan vinden die de geschiedenis en de waarden van dat volk waardig is. Laten we niet vergeten dat Libanon ook een boodschap is.”