25-02-2020

Het Vaticaan gaat vanaf woensdag een ethische code ontwikkelen met betrekking tot artificial intelligence
(A.I.). Daartoe houdt de Pontificale Academie voor het Leven de workshop ‘Good Algorithm?’ met honderden experts en ondernemers uit de hele wereld, onder wie Microsoft-president Brad Smith en directeur John Kelly van IBM Research. Het is de bedoeling dat vrijdag een document hierover wordt gepresenteerd.

“Er is behoefte aan een sterke morele ambitie om de technologie te vermenselijken in plaats van de mens te techniseren," zei academiepresident aartsbisschop Vincenzo Paglia dinsdag tijden een persconferentie. De ethische code, zei hij, wordt geen officieel document van het pauselijk leergezag, maar een basisrichtlijn voor een ethiek van de A.I.

Het gaat volgens Paglia niet om partnerschappen met de industrie of om sponsoring, maar om het opwekken van een “beweging die zich zou moeten uitbreiden naar openbare instellingen en ngo’s”.

“We maken een keerpunt in de tijd mee”, zei de aartsbisschop. “De mensheid en haar toekomst ondergaan momenteel fundamentele veranderingen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de mensheid het vermogen om zichzelf te vernietigen: eerst door de atoombom, vervolgens door de ecologische explosie, en nu door de technologische explosie, door de explosie van de intelligentie, bij wijze van spreken”. 

Tijdens de workshop worden keynotespeeches gehouden door onder anderen de Japanse stamcelonderzoeker en Nobelprijswinnaar Shin'ya Yamanaka en de voormalige Italiaanse minister van Onderwijs Francesco Profumo.

In de komende weken en maanden zullen nog meer organisaties, bedrijven en groepen betrokken worden bij dit initiatief van de Pontificale Academie voor het Leven.

De Italiaanse priester, lekenfranciscaan en moraaltheoloog Paolo Benanti, gespecialiseerd in de wijsgerige beschouwing van cyborgs, noemde A.I. bij de persconferentie een “vierde industriële revolutie”. Alles zal daardoor fundamenteel veranderen, zei hij. “Kunstmatige intelligentie zal niet leiden tot de apocalyps, maar het kan wel het einde betekenen van de middenklasse.”