27-02-2020

Een aantal katholieken in het aartsbisdom Keulen is teleurgesteld over hun aartsbisschop, kardinaal Rainer Maria Woelki. Hem wordt verweten dat hij “de tekenen des tijds” negeert door zijn kritiek op de Synodale Weg, de hervorming van de Katholieke Kerk in Duitsland. Maar een andere groep is juist blij met de kardinaal, omdat hij standvastig blijft en niet wil zwichten voor de tijdgeest. 

Op 16 februari publiceerde journalist en voormalig WDR-presentator Kurt Gerhardt een online-petitie tegen Woelki’s gebrek aan hervormingsgezindheid. “In plaats van door te gaan met de dringend noodzakelijke hervormingen, zendt kardinaal Woelki signalen uit die de zaken nog erger maken”, beweerde Gerhardt. Hij hekelde met name de kritiek van Woelki op de Synodale Weg, die de kardinaal een “quasi-protestantse kerkelijke volksvertegenwoordiging” had genoemd. Gerhardt schreef bij de petitie: “Wij katholieken in het aartsbisdom Keulen distantiëren ons daarvan en spreken er onze afkeuring over uit.” Honderden medestanders reageerden en ondertekenden de petitie. 

Gerhardts initiatief schoot in het verkeerde keelgat van de Düsseldorfse auteur en historicus Michael Hesemann. “Gerhardt heeft het recht niet om te spreken van ‘wij katholieken in het aartsbisdom Keulen’”, schreef Hesemann in een persbericht. Volgens de historicus vertegenwoordigt Gerhardt “op zijn best een linkse minderheid”.

Hesemann besloot een alternatieve online-petitie te publiceren. Die wordt zo ingeleid: “Wij katholieken uit het aartsbisdom Keulen en uit heel Duitsland danken Zijne Eminentie, Rainer kardinaal Woelki, ervoor dat hij het hoofd koel houdt en dat hij een uitgesproken katholieke koers in deze tijd van ups en downs volgt.” En verder: “De Kerk hoeft niet gestroomlijnd te zijn en zich te conformeren aan de tijdgeest. Ze is toegewijd aan de eeuwige waarden. Elke hervorming moet alleen haar heiliging dienen, niet haar verwereldlijking en aanpassing aan de niet-christelijke tijdgeest”. 

Hesemann is van mening dat de Synodale Weg vanaf het begin een bedrieglijk en misleidend pad is geweest. Bedrieglijk, omdat er gedaan wordt alsof er over kwesties die de wereldkerk betreffen op nationaal niveau zou kunnen worden beslist. Misleidend, omdat het leidt tot een protestantisering van de Katholieke Kerk, die niemand nodig heeft. “Maar wij willen katholiek blijven en we hebben herders nodig die niet achter de tijdgeest aanrennen en niet met de wolven huilen in het bos”, benadrukt Hesemann, die zijn medegelovigen oproept de Keulse kerkleider te steunen door de petitie te ondertekenen.

Beide petities staan op Openpetition.de.

De stand op 27 februari 18.00 uur is: