24-10-2019

In het Credo staan drie eigennamen: Jezus Christus, Maria en ... Pontius Pilatus. Hij wordt genoemd als de politiek verantwoordelijke persoon voor de kruisdood van Jezus. Deze praefectus civitatis oftewel gouverneur van de Romeinse provincie Judea heeft daardoor in de geschiedenisboeken een slechte naam gekregen. Nieuwe archeologische ontdekkingen in Jeruzalem werpen echter ander licht op hem. Pilatus zou ten behoeve van de bevolking meer publieke werken hebben laten verrichten dan tot nu toe werd aangenomen. 

Archeologen van de Universiteit van Tel Aviv concluderen op basis van jarenlang onderzoek dat Pilatus hoogstwaarschijnlijk een kostbare weg had laten aanleggen tussen twee heilige locaties in Jeruzalem, de Vijver van Silioam en de Tempelberg, wellicht om daarmee joodse pelgrims ter wille te zijn. 

Deze zogeheten Trappenstraat, die acht meter breed is, werd al in 1894 ontdekt door een team van Britse archeologen onder leiding van ingenieur Charles Warren. Niemand bevroedde destijds dat Pilatus wel eens de opdrachtgever zou kunnen zijn. 

Het Tel Aviv-team dat ter plekke onderzoek deed, vond pas zeer recentelijk onder het plaveisel van de Trappenstraat meer dan honderd munten. De jongste dateren van het jaar 17 tot 31 na Christus. Dat is voldoende grond om te concluderen dat deze weg is aangelegd sub Pontio Pilato

Minstens 10.000 ton kalksteen werd voor de aanleg gebruikt. Dat was niet echt noodzakelijk. Aangenomen wordt daarom dat de opdrachtgever iets degelijks en duurzaams wilde realiseren.