04-07-2019

Vladimir Poetin is vanmiddag in privéaudiëntie ontvangen door paus Franciscus. Het was de derde keer dat de president van de Russische Federatie de huidige paus in Vaticaanstad bezocht. Eerder deed hij dat op 10 juni 2015 en op 25 november 2013. Door paus Benedictus XVI werd hij slechts eenmaal ontvangen: op 13 maart 2007. Paus Johannes Paulus II ontving hem op 5 november 2003 en op 5 juni 2000. 

Poetin werd vandaag, zoals gebruikelijk bij staatshoofden, ontvangen in de pauselijke privébibliotheek in het Apostolisch Paleis. Na een paar minuten poseren voor fotografen van de internationale pers, voerden de twee achter gesloten deuren een gesprek, met hulp van tolken. Daarna had de president een onderhoud met kardinaal Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Gallagher van het Staatssecretariaat. 

Kort vóór het bezoek had Franciscus Rusland een condoleantietelegram gestuurd vanwege de brand in een Russische kernonderzeeër, waarbij veertien opvarenden om het leven kwamen.

Bij aankomst op Leonardo da Vinci, de internationale luchthaven in Fiumicino, werd Poetin verwelkomd door twee Russische diplomaten: Sergei Razov, die Rusland vertegenwoordigt bij de Republiek Italië en San Marino, en Aleksandr Avdejev, de ambassadeur bij de Heilige Stoel en de afgevaardigde bij de Soevereine Ridderorde van Malta in Rome. 

Na de officiële verwelkoming in Fiumicino ging Poetin met zijn gevolgd direct naar Vaticaanstad. Na de besprekingen aldaar wordt hij ontvangen door het Italiaanse staatshoofd Sergio Mattarella in het presidentieel paleis op de Quirinaalheuvel, gevolgd door een ontvangst door de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in het Chigi-paleis. Later is er een diner in de Palazzo Madama, waar de Italiaanse senaat vergadert. 

In het gevolg van Poetin zitten onder anderen de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, van Cultuur en van Industrie. 

De huidige Italiaanse coalitieregering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) vindt dat veel West-Europese landen aan "Ruslandfobie" lijden en het Kremlin vaak ten onrechte beschuldigingen naar het hoofd slingeren. Italië wil betere relaties tussen Rusland en de EU. De partijloze premier Conte vindt ook dat de Europese sancties tegen Rusland moeten worden afgeschaft, want ze schaden de Italiaanse economie.