Ratzingerprijs 2020 voor Jean-Luc Marion en Tracey Rowland

Rome, 1 oktober 2020 - In Rome is vanochtend bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Ratzingerprijzen. Dit jaar zijn er twee laureaten: de Franse filosoof Jean-Luc Marion en de Australische theoloog Tracey Rowland.

De Ratzingerprijs wordt toegekend door de ‘Vaticaanse Stichting Joseph Ratzinger – Benedictus XVI’. Het is dit jaar de tiende editie van de toekenning van de prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden. De laureaten zijn geleerden die met hun publicaties op verdienstelijke wijze hebben bijgedragen aan de verdieping van het hedendaagse levensbeschouwelijk discours.

Eerdere laureaten Ratzingerprijs

Jean-Luc Marion (1946) studeerde in Parijs bij de beroemde filosofen Jacques Derrida, Louis Althusser en Gilles Deleuze. Marions werk wordt soms aangemerkt als behorend tot de fenomenologie. In 1981 werd hij aangesteld als hoogleraar metafysica in Nanterre (Paris X) en in 1995 aan de Sorbonne (Paris IV). Hij publiceerde boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals de Cartesiaanse filosofie, God, erotiek, het geschenk, Tintin (‘Kuifje’) en openbaring. Marion is lid van de Académie française.

Tracey Rowland (1963) studeerde rechten, wijsbegeerte en politieke filosofie aan de universiteiten van Queensland en Melbourne. Ze promoveerde tot doctor in de filosofie aan de Universiteit van Cambridge en behaalde een licentiaat godgeleerdheid aan de Pontificale Lateraanse Universiteit in Rome. Van 2001 tot 2017 was zij decaan aan het Johannes Paulus II Instituut voor Huwelijk en Gezin in Melbourne. Ze publiceerde verscheidene boeken zoals Ratzinger’s Faith: The Theology of Pope Benedict XVI (2008), Benedict XVI: A Guide for the Perplexed (2010), Catholic Theology (2017), en The Culture of the Incarnation: Essays in Catholic Theology (2017).