29-05-2020

Net als bijvoorbeeld bioscopen en theaters openen op Tweede Pinksterdag ook veel gebedshuizen hun deuren na de wekenlange sluiting vanwege de coronacrisis. Het kabinet acht het verantwoord, op advies van experts van het Outbreak Management Team, dat ze vanaf 1 juni weer maximaal dertig mensen toelaten.

Een maand later, per 1 juli, wordt dat aantal opgeschroefd en mogen honderd bezoekers bij religieuze bijeenkomsten zijn. Voorwaarde is wel, net als met andere versoepelingen die het kabinet voor ogen heeft, dat het aantal nieuwe besmettingen niet sterk stijgt voor die tijd.

Religieuze bijeenkomsten waren sinds het begin van de coronacrisis toegestaan met maximaal dertig mensen, maar veel gebedshuizen kozen er in overleg met het kabinet voor dat toch niet te doen. Nu een aantal coronamaatregelen wordt versoepeld, vinden de verschillende religieuze koepelorganisaties het daar ook tijd voor.

“Behoedzaam vieren van geloof, is het nieuwe uitgangspunt”, zeggen het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Boeddhistische Unie en de Hindoeraad vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

In de ochtend van Pinksterzondag zullen voortaan de kerkklokken weer luiden. Maandag wordt in veel kerken een dienst gehouden om de uitstorting van de Heilige Geest te herdenken, het begin van de Kerk.

Het kerkbezoek zal onwennig zijn na maanden waarin er geen publieke vieringen waren. “De periode die nu min of meer achter ons ligt, is een periode van loutering geweest. De vastentijd werd als het ware verlengd in de paastijd. Langzaam komen er versoepelingen die, als alles goed gaat en er geen nieuwe golf van virusbesmettingen komt, het leven weer normaler maken. We zullen moeten blijven opletten, ook op elkaar. We gaan weer samen vieren, maar voorlopig met beperkingen. En dat zal ons een ongemakkelijk gevoel geven, want een viering met alleen mensen die gereserveerd hebben, is eigenlijk niet wat we willen.”, schrijven de rooms-katholieke bisschoppen in hun pinksterbrief aan de gelovigen. 

Toen vaststond dat de voorgenomen versoepelingen van het kabinet per 1 juni ook zouden gelden voor kerken, hebben de bisschoppen gezamenlijk een eigen protocol voor de vieringen vastgesteld en verspreid. Elk bisdom heeft zijn eigen manier gevonden om de gelovigen op de protocollen voor te bereiden. In Breda heeft een parochie een poster laten ontwerpen om de kerkgangers te informeren over de do’s en don’ts voorafgaande en tijdens de liturgie.

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) wijst op de protocollen die zijn ingesteld. Zo wordt gemeentezang afgeraden vanwege het besmettingsgevaar en is het ook niet de bedoeling dat meerdere groepen van dertig personen in verschillende zalen van hetzelfde kerkgebouw samenkomen. En natuurlijk blijft het zaak om 1,5 meter afstand te houden. Volgens de PKN “biedt het protocol een belangrijk handvat, maar is het niet allesomvattend. De situatie in iedere gemeente en elk kerkgebouw is tenslotte anders”.