21-11-2019

Bij de officiële verwelkoming van paus Franciscus in het Regeringshuis in Bangkok heeft de Heilige Vader opgeroepen tot strenge maatregelen tegen seksueel misbruik en uitbuiting van personen. “Ik denk ook aan al die vrouwen en kinderen van onze tijd die bijzonder verwond zijn geraakt, door verkrachting en blootstelling aan alle vormen van uitbuiting, slavernij, geweld en misbruik”, zei de pontifex donderdag in zijn toespraak tot politici, militairen en diplomaten in Bangkok. 

Franciscus bracht hulde aan de Thaise regering “voor haar inspanningen om deze plaag uit te roeien” en “om dit kwaad te niet te doen en een manier te bieden om de waardigheid van de slachtoffers te herstellen”.

Sekstoerisme en kinderprostitutie zijn wijdverbreid in Thailand, hoewel prostitutie eigenlijk verboden is.

De paus bedankte Thailand voor de opvang van vluchtelingen. Hij riep hij op tot internationale hulp aan alle ontheemden in Zuidoost-Azië. Thailand wordt de laatste tijd geconfronteerd met een grote instroom van mensen uit de buurlanden. De internationale gemeenschap moet “met verantwoordelijkheid en vooruitziendheid handelen” en de oorzaken van deze “tragische exodus” oplossen, aldus Franciscus. 

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wonen meer dan 93.000 vluchtelingen in Thailand in negen kampen langs de grens met Myanmar. Dit zijn voornamelijk leden van de etnische groepen Karen en Kayah, die tientallen jaren van conflict in Myanmar zijn ontvkucht. Volgens de UNHCR is 51 procent van de vluchtelingen, onder wie veel Pakistani, christen.

In Bangkok is de voormalige generaal Prayut Chan-o-cha sinds een militaire staatsgreep in 2014 aan de macht. In het voorjaar won de militaire partij Phalang Pracharat de eerste verkiezingen van het Thaise Huis van Afgevaardigden sinds de staatsgreep. Paus Franciscus prees Prayut, die nu premier is, dat hij besloten had tot een “terugkeer naar het normale democratische proces”.

De paus riep ook op tot respect voor etnische en culturele verschillen in de samenleving. Als “multiculturele natie gekenmerkt door diversiteit” weet Thailand hoe belangrijk het is om harmonie en vreedzame coëxistentie tussen de vele etnische groepen op te bouwen, aldus de paus. Hij ging niet in op het langdurige conflict over het streven naar afscheiding door het islamitische zuiden van het land.

De bisschop van Rome zei dat de Thaise autoriteiten kunnen rekenen op de trouw van de katholieke minderheid van die minder dan één procent van de bevolking uitmaakt. Volgens Franciscus verdedigt de katholieke gemeenschap met al haar kracht de “typische kwaliteiten van de Thai”: liefde voor vrede, vriendelijkheid en moed. Daarnaast zetten de katholieken zich in voor de bevrijding van allen die bevrijd wilden worden van het “juk van armoede, geweld en onrecht”, aldus het hoofd van de Katholieke Kerk. 

De Thaise premier Prayut Chan-o-o-chan prees van zijn kant de paus voor zijn inzet voor sociale gerechtigheid, milieubescherming en menselijkheid. Vervolgens somde hij de dingen op die zijn regering allemaal doet “opdat we niemand achterlaten”, citeerde de generaal een populaire uitspraak van de Argentijnse paus.