23-10-2019

Paus Johannes Paulus II, die in 2014 werd gecanoniseerd, moet voor de Katholieke Kerk van nog grotere betekenis worden. Dat vindt de voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie, aartsbisschop Stanisław Gądecki van Poznań. In een nu gepubliceerde brief van hem aan paus Franciscus vraagt hij om de verheffing van Sint-Johannes Paulus II tot kerkleraar en tot patroon van Europa.

Kerkleraren zijn heiligen die een wezenlijke bijdrage hebben gegeven aan de katholieke doctrinaire traditie. Onder hen zijn kerkvaders als Athanasius, Augustinus, Hiëronymus en Gregorius de Grote, middeleeuwse religieuzen als Bernardus van Clairvaux, Antonius van Padua en Thomas van Aquino, en vrouwelijke kloosterlingen als Hildegard van Bingen, Theresia van Ávila en Theresia van Lisieux. 

Aartsbisschop Gądecki vindt dat Johannes Paulus II ook uitgeroepen moet worden tot een van de beschermheiligen van Europa. De Poolse paus wordt immers beschouwd als een katalysator van de opheffing van het IJzeren Gordijn. De officiële patronen van Europa zijn: Benedictus van Nursia, Cyrillus & Methodius, Birgitta van Zweden, Catherina van Siena en Edith Stein. 

Emeritus aartsbisschop Stanisław Dziwisz, persoonlijk secretaris van Karol Wojtyła - ook nadat hij paus was geworden, steunt het verzoek Gądecki. 

Paus Wojtyła vertegenwoordigt het “edelste ideaal van de Europeanen”, omdat hij volgens Dziwisz in staat was verschillende wegen van het menselijk denken te verenigen tot een rijke, veelzijdige en creatieve synthese. Bovendien hebben zijn charismatische persoonlijkheid, zijn prediking en zijn geschriften grote invloed uitgeoefend, vindt Dziwisz, die evenals Wojtyła aartsbisschop van Krakau was.



Toen de Poolse paus nog leefde, werd hij door diverse kerkleiders als een uitzonderlijke paus beschouwd. Zo pleitte bisschop Tiny Muskens van Breda ervoor hem na zijn dood uit te roepen tot Johannes Paulus de Grote. 

Critici vinden dat de Poolse kerkleiders te positief zijn over het pontificaat van Johannes Paulus II (1978-2005), omdat kerkelijke misstanden door hem niet hard werden aangepakt. Zo zou de Poolse paus weinig tot niets hebben gedaan tegen het seksueel misbruik in de kerk.