Delhi, 14 juli 2023 – Een Indiase salvatorianes heeft een stichting in het leven geroepen ter ondersteuning van transgenderpersonen, die behoren tot de meest gemarginaliseerde groep in India. De 39-jarige zuster Amitha Polimetla S.D.S. zet zich al jaren in voor transgenders in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh.
De stichting is gevestigd in Visakhapatnam, een havenstad met 1,7 miljoen inwoners. In de toekomst wil de zuster een trans-hulplijn en een opvanghuis openen.
“Ik geloof dat er geen andere groep mensen is die door hun eigen ouders worden verstoten, door hun broers en zussen worden veracht, door hun buren worden mishandeld en die worden gedwongen hun familie van herkomst te verlaten”, zegt de religieuze die lid is van de Sociëteit van de Goddelijke Heiland (Societas Divini Salvatoris) tegenover VaticanNews.va.
Er leven naar schatting meer dan een half miljoen transgenders op het subcontinent. Hun bestaan is al eeuwenlang zichtbaar in de diverse cultuur van India; ze worden hijras genoemd. “Biologisch gezien zijn het jongens, maar ze voelen en gedragen zich als meisjes”, aldus zuster Amitha, die een proefschrift over deze groep heeft geschreven.
Na hun coming out – vrijwillig of gedwongen – hebben de getroffenen meestal geen andere keuze dan naar de steden te trekken; ze worden radicaal verstoten door hun familie, school of vriendenkring. “En daar gaan ze bedelen en sekswerk doen. Waarom? Omdat dat nu eenmaal zo is in de transgendercultuur die we in India hebben. Deze mensen hebben geen andere manier om in hun levensonderhoud te voorzien”, zegt de salvatorianes.
Zuster Amitha, die tevens in Bangalore docent sociaal werk is, ziet het als haar christelijke plicht om solidair te zijn met gemarginaliseerden. “Jezus is begaan met zondaars, tollenaars, prostituees, onaanraakbaren, de armen." En hij zou niet verlegen zijn geweest om bij hijra's te zijn, aldus de religieuze.
De Indiase regering erkende transgenders in 2014 als de “derde sekse”. Sinds 2020 geven de autoriteiten bijbehorende identiteitskaarten uit om de betrokkenen in staat te stellen een normaal leven te leiden. Maar de weg is moeilijk, legt zuster Amitha uit. 90 procent van de transgenders heeft bijvoorbeeld geen schooldiploma, dus velen zijn analfabeet. De salvatorianessen helpen de betrokkenen aan een identiteitskaart en begeleiden hen naar de notaris, bij wie ze hun transgenderidentiteit moeten verklaren.
Het transgendercertificaat en de identiteitskaart staan centraal, omdat ze de betrokkenen toegang geven tot de gezondheidszorg van de staat, rantsoenkaarten, een pensioenregeling en stemrecht.
De erkenning van een ‘derde sekse’ stelt ook de Katholieke Kerk voor vragen, geeft zr. Amitha toe. “Maar het is een feit dat zulke kinderen geboren worden. We moeten deze mensen accepteren zoals ze zijn, hen helpen, hen steunen. En we mogen niet denken dat we hen moeten veranderen.”