13-11-2018

De Heilige Synode van de Servisch-Orthodoxe Kerk heeft maandag in plenaire vergadering in Belgrado besloten zich achter het Patriarchaat Moskou te scharen in de Oekraïense kwestie.

De Serviërs hekelen de erkenning van twee Oekraïense kerkleiders door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel: Filaret Denisenko en Makarij Maletitsj. De eerste staat aan het hoofd van de in 1992 uitgeroepen Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Kiev en de tweede is metropoliet van de in 1927 opgerichte Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk. Beide genootschappen worden door het Patriarchaat Moskou als schismatiek beschouwd.

Voor de Russen blijft gelden dat er maar één rechtmatige Kerk van Oekraïne is: de kerk die valt onder het Patriarchaat Moskou. Ook de Servisch-Orthodoxe Kerk verbiedt haar gelovigen de communie in de beide Oekraïense genootschappen.

De Servisch-orthodoxe bisschoppen hebben voorgesteld de problematiek van de Oekraïense autocefalie voor eens en altijd te beslechten in een authentiek panorthodox concilie.

Het Oecumenisch Patriarchaat besloot vorige maand om het streven naar Oekraïense autocefalie te ondersteunen. Daartoe werd een 17de-eeuws decreet volgens welke de patriarch van Moskou het recht kreeg de metropoliet van Kiev te benoemen, ingetrokken. De Russen reageerden woedend en besloten de eucharistische gemeenschap met Constantinopel te verbreken.

Gepland is een Oekraïens concilie om te komen tot één verenigde Oekraïens-orthodoxe kerk. Het hoofd dat dan gekozen wordt, zal door Constantinopel worden erkend.

De officiële Orthodoxe Kerk bestaat uit veertien autocefale kerken (Constantinopel; Alexandrië; Antiochië; Jeruzalem; Rusland; Servië; Bulgarije; Roemenië; Georgië; Cyprus; Griekenland; Albanië; Polen; de Tsjechische landen & Slowakije); vier autonome kerken onder Constantinopel (Finland, Kreta, Athos, Korea); de Amerikaanse kerk onder Antiochië; de kerk van Sinaï onder Jeruzalem; zes zelfstandige kerken onder Moskou (Japan, China, Wit-Rusland, de Russisch-Orthodoxe Kerk Buiten Rusland, Moldavië, Letland); de kerk van Ohrid onder Servië.