Madrid, 21 januari 2023 - Voor zijn heldenmoed kreeg de Spanjaard Ignacio Echeverria Miralles de Imperial van koningin Elizabeth II postuum de George-Medaille. Mogelijk opent het aartsbisdom Madrid een proces voor zijn zaligverklaring.
Echeverria werd op zaterdag 3 juni 2017 op London Bridge door een terrorist doodgestoken. Zijn vader heeft een oproep geplaatst om getuigenissen te verzamelen. Die moeten bewijzen aanvoeren dat de Spanjaard zijn leven heeft gegeven om anderen te redden.
De toen 39-jarige Echeverria werkte als jurist voor financieel dienstverlener HSBC in Londen. Op die noodlottige dag fietste hij naar een skatepark waar hij enkele vrienden zou ontmoeten. Op London Bridge zag hij hoe een agent en een vrouw werden aangevallen. Hij stapte van zijn fiets af, greep zijn skateboard en verkocht de aanvaller ermee een klap. Dankzij zijn tussenkomst konden vele mensen ontsnappen. Toen hij een tweede terrorist een politieagent zag aanvallen, draaide hij zich naar hem toe. Daarop werd hij twee keer in zijn rug gestoken.
De Spanjaard kreeg niet alleen postuum de Britse George-Medaille, ook werd hij onderscheiden mer de Spaanse Orde van Burgerlijke Verdienste. Skateparken in Alicante en Madrid zijn naar hem vernoemd en er werd zelfs een musical over de laatste 24 uur van het leven van skateboardheld gemaakt.
In juli 2017, een maand na zijn dood, kondigde paus Franciscus een nieuwe weg aan ter zaligverklaring. Naast een uitmuntend deugdzaam leven en het martelaarschap kunnen ook katholieken die hun leven voor een medemens hebben opgeofferd, kandidaat-zalige worden. Deze mogelijkheid is gebaseerd op wat Jezus zegt in het Johannes-evangelie: ‘Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden’ (15,13).
Op 3 juni 2017 reden drie terroristen met een bestelbus in op het publiek op en bij de London Bridge. Bij de aanslag kwamen, behalve de drie daders, acht mensen om het leven. Een van de daders kwam uit Pakistan, de ander uit Italië en de derde had banden met Libië, Marokko en Ierland. Ze hadden paarse keramische messen vastgemaakt aan hun polsen en droegen bomgordels die nep bleken te zijn. In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof, mogelijk om als molotovcocktail weg te gooien. Hoewel de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de aanslag opeiste, waren er volgens de politie geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS waren aangestuurd.