18-10-2019

Bisschop Karel Choennie van Paramaribo is een van de synodevaders van de Bijzondere Assemblee van de Bisschoppensynode over de Pan-Amazone-Regio (6-27 oktober) in Rome. Tegenover VaticanNews benadrukt de Surinaamse kerkleider de noodzaak van een ecologische bekering. Ook pleit hij voor de creatie van nieuwe kerkelijke ambten voor vrouwen. 

“Wij zijn het groenste land op aarde. 93 procent bestaat uit wouden. Onze koolstofdioxidevoetafdruk is miniem. Toch voelen wij de verschroeing van de klimaatverandering en de ecologische crisis”, zegt mgr. Choennie in een Engelstalig interview

Volgens hem is een “ecologische bekering” noodzakelijk. “We moeten collectief handelen om deze crisis te bezweren. Dat vereist een algehele verandering van leefstijl, alsook solidariteit.”

Suriname is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, vooral bauxiet. Choennie: “We moeten daarnaar kijken vanuit het perspectief van de integrale ecologie. Dus niet alleen hoe we daarmee veel winst kunnen maken, maar ook hoe het ecologisch de sociale structuren treft.”

Een van de kernonderwerpen van deze Amazonesynode is de rol van vrouwen in de lokale kerken in het Amazonegebied. “Ik heb altijd gepleit voor de erkenning van de rol van vrouwen in de Kerk, dat er ambten worden gecreërd waarmee hun input wordt erkend”, aldus de bisschop van Paramaribo. Of hij daarbij denkt aan een diaconessenwijding, werd hem niet gevraagd.