06-09-2019

De plenaire vergaderingen van de “Synodale Weg” van de rooms-katholieke Kerk in Duitsland zullen plaatsvinden in 2020 en 2021 in de Keizersdom van Frankfurt. Dat hebben de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) en het Centraal Comité der Duitse Katholieken (ZdK) vrijdag in Bonn laten weten. 

In maart besloot de DBK een baanbrekend overleg te gaan organiseren, waarbij drie onderwerpen zullen worden besproken: de kerkelijke machtsstructuur, het priestercelibaat en de seksuele moraal. Het overleg werd een “synodale weg” genoemd. Het is de bedoeling dat het zal leiden tot bindende hervormingsbesluiten. Synodaliteit verwijst hier naar een intensief overleg tussen bisschoppen en andere geestelijken, theologen, lekengelovigen en externe deskundigen. Het overleg moet een antwoord bieden op de vertrouwenscrisis waarin de Kerk zich bevindt na de onthullingen van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken.

“De Frankfurter Dom ligt in het hart van ons land en van de stad Frankfurt [am Main]. In het bruisende leven van de moderne maatschappij zoekt de Kerk haar plaats en wel temidden van alle gedoopten”, zei DBK-voorzitter kardinaal Reinhard Marx vrijdag. Het moet volgens hem duidelijk worden dat de “Synodale Weg” een geestelijk proces is en dat “de Kerk altijd midden in de wereld een evangeliserende Kerk is”.

ZdK-voorzitter Thomas Sternberg is blij met de keuze voor de Sankt-Bartholomäus-Dom in Frankfurt. “Voor het altaar van deze Kerk komen wij bijeen om op ernstige wijze te debatteren over welke hervormingen noodzakelijk zijn om geloofwaardig te kunnen getuigen van wat ons leven draagt.”

Zoals het er nu voorstaat gaat de Synodale Weg op de komende eerste zondag van de advent van start. De eerste plenaire vergadering in de Frankfurter Dom staat gepland op 30 januari tot 2 februari 2020. Volgende week zullen de DBK en de ZdK in Fulda de resultaten van de voorbereidingen van de afgelopen maanden evalueren. Daarna zullen er nog meer vergaderingen worden gehouden om de agenda van het historische overleg te bepalen.

Anders dan de naam doet vermoeden is de Dom van Frankfurt geen kathedraal. De kerk, in 1238 gewijd aan de apostel Bartholomeüs, gaat terug op een Karolingische palts. In het jaar 794 vond er de door Karel de Grote bijeengeroepen Synode van Frankfurt plaats. Vanaf 1352 was dit gotische godshuis de plaats waar de Rooms-Duitse koningen werden gekozen. Vanaf 1562 werden de keizers van het Heilig Roomse Rijk in deze kerk gekroond. Ondanks de Reformatie bleef de Sankt-Bartholomäus rooms-katholiek. Thans is zij een parochiekerk.

De Keizersdom is de grootste kerk in het bisdom Limburg. Dit diocees omvat delen van de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Hessen. De kathedraal van het bisdom is de Limburger Dom in de stad Limburg an der Lahn. De huidige bisschop is Georg Bätzing. Hij is dus feitelijk de gastheer van de Synodale Weg. 

Frankfurt am Main is ook de gaststad van de derde Duitse Oecumenische Kerkendag 2021.