13-11-2019

De Katholieke Kerk in Thailand maakt zich op voor het pausbezoek. Op 20 november hoopt paus Franciscus te arriveren in de Thaise hoofdstad Bangkok. De pontifex bezoekt het Zuidoost-Aziatische land bij gelegenheid van de 350steverjaardag van de katholieke Missie van Siam. 

Franciscus zal nadat hij op een luchtmachtbasis van Bangkok welkom is geheten, rust nemen. Op 21 november begint het officiële programma met een ontvangst in het Regeringshuis in Bangkok. Daarna zal hij de hoogste boeddhistische kloosteroverste van Thailand ontmoeten. Pas aan het eind van de middag staat de ontvangst bij koning Rama X gepland. 

Op zaterdagochtend (plaatselijke tijd) 23 november neemt de paus afscheid van Thailand om door te vliegen naar Japan.

In Thailand is het merendeel van de inwoners boeddhist. Er wonen ongeveer 390.000 katholieken in het land: 0,58 procent van de totale bevolking van 69 miljoen mensen.

De Thaise rooms-katholieke kerk bestaat uit elf bisdommen, verdeeld over de kerkprovincies Bangkok en Thare & Nonseng. 

De eerste katholieke missionarissen die in de zestiende eeuw naar het Verre Oosten reisden, stonden onder de bescherming van de koning van Portugal. Missionarissen van de dominicaner orde waren de eerste katholieke geestelijken die aankwamen in het Koninkrijk Ayutthaya, een van de toenmalige Thaise rijken. De dominicanen werden later gevolgd door franciscanen en jezuïeten. 

In 1622 richtte de Heilige Stoel de Propaganda Fide op, de Congregatie voor de Voortplanting des Geloofs. In 1659 gaf de Propaganda Fide opdracht tot de verwezenlijking van een nieuwe missionaire groep, die direct onder de paus en onafhankelijk van Portugal zou opereren. Daartoe werd in Frankrijk het gezelschap Missions Étrangères de Paris (M.E.P.) gesticht, gericht op het Verre Oosten. Een speciale afdeling voor het koninkrijk Siam (de oude naam van Thailand), Mission de Siamgeheten, werd in 1669 opgericht. 

De eerste leider van de Siamese kerk was bisschop Louis Laneau M.E.P. (1637-1696), apostolisch vicaris van Siam.