28-01-2020

De vrouwenbijlage van L’Osservatore Romano klaagt de vaak ellendige werkomstandigheden en het misbruik van nonnen aan.

Donne Chiesa Mondo (‘Vrouwen, Kerk en Wereld’), een maandelijkse bijlage van de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano, gaat in haar februari-editie de lastige thema’s niet uit de weg. Dit keer brengt het magazine een uitvoerige bijdrage over burn-out bij vrouwelijke religieuzen. Opmerkelijk is dat daarbij ook uitdrukkelijk de slechte werkomstandigheden, het seksueel misbruik en het machtsmisbruik door priesters en de eigen oversten als een belangrijke reden voor de wereldwijde terugval van het aantal zusters worden vermeld.

Vooral in Afrika en Azië, waar vrouwen in vele landen maatschappelijk nog altijd als minderwaardig worden beschouwd, valt nog een lange weg af te leggen. Dat werd ook eind vorig jaar al duidelijk door het proefschrift van de Togolese zuster Makamatine Lembo aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit in Rome over seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door priesters. Het magazine maakt onder meer melding van zusters die gedwongen worden om in slaafachtige omstandigheden en zonder contract klussen uit te voeren, zoals schoonmaken. 

Ook de Internationale Unie van Vrouwelijke Religieuzen ging eerder al van start met een werkgroep, die de opdracht kreeg om wantoestanden in kaart te brengen en om aanbevelingen te geven om een einde te maken aan het misbruik en de uitbuiting van zusters.

Donne Chiesa Mondo zegt dat vrouwelijke religieuzen in sommige congregaties werkelijk zijn uitgebuit. Zo zijn er gevallen bekend waarin de oversten de identiteitsdocumenten achterhielden van zusters die het klooster wilden verlaten of uit hun klooster werden gezet, en van ex-zusters die haast tot prostitutie werden gedwongen om te kunnen overleven. 

Het Vaticaanse magazine heeft het ook over de inspanningen van curiekardinaal João Braz de Aviz, prefect van de Congregatie voor de Religieuzen, en van paus Franciscus om een einde te maken aan dergelijke wantoestanden. Zo is er onder impuls van de huidige paus in Rome een huis opgericht voor de opvang van vrouwelijke religieuzen die aan hun lot waren overgelaten.

Opmerkelijk is dat het aantal vrouwelijke religieuzen in Azië en Afrika – de continenten waar vrouwen nog altijd in vele landen cultureel en maatschappelijk worden achtergesteld - blijft stijgen, terwijl hun aantal in Europa en Noord-Amerika sterk daalt.

bronnen: Kerknet/I.Media/AP/Washington Post