23-05-2019

Het Duitse tijdschrift Die Zeit noemde Michael Triegel in 2015 “de beroemdste religieuze kunstenaar van Duitsland”. Van deze in 1968 geboren schilder, tekenaar en graficus toont Museum de Fundatie in Zwolle vanaf overmorgen vijftig schilderijen. Topstuk is Triegels portret van paus Benedictus XVI.

Michael Triegel, afkomstig uit Erfurt in de voormalige DDR, werd in de paasnacht van 2014 gedoopt en opgenomen in de Katholieke Kerk door de toenmalige bisschop van Dresden, mgr. Heiner Koch.

Vóór zijn bekering tot het christelijk geloof had Triegel al vele kerkelijke opdrachten vervuld. Zijn eerste opdracht kreeg hij in 2004: de beschildering van een voetstuk van een gotisch retabel in de kerk van Langreder. 

In 2009 portretteerde hij de toenmalige bisschop van Regensburg, mgr. Gerhard Ludwig Müller, de latere kardinaal-prefect van de pauselijke Congregatie voor de Geloofsleer. Dat leidde al spoedig tot een andere opdracht van het bisdom Regensburg: een portret van Benedictus XVI voor een naar de Beierse paus vernoemd wetenschappelijk instituut. In 2013 maakte Triegel een kopie van dit schilderij, die kwam te hangen in de Duitse ambassade bij de Heilige Stoel. In Zwolle zal de eerste versie, uit 2010, te zien zijn. 

Triegels schilderijen zijn in Zwolle te bewonderen van 25 mei tot en met 1 september. Dertig van zijn werken op papier zijn in dezelfde periode te zien in Kasteel het Nijenhuis, de tweede locatie van De Fundatie. Deze verzameling werken bestaat uit tien landschappen en twintig voorstellingen waarin thema’s van Shakespeare en motieven uit de Bijbel, maar bijvoorbeeld ook uit de Faustlegende, verbeeld zijn.