26-06-2019

Een katholieke religieuze orde in België is vrijgesproken van zware strafbare feiten. De Paters Augustijnen in Gent en hun overste stonden terecht voor mensenhandel, zwartwerk en valsheid in geschrifte. De Gentse rechtbank sprak hen vandaag vrij, maar acht hen wel schuldig aan het toestaan van zwartwerken.

De paters leiden jonge Afrikaanse aspirant-augustijnen op in hun klooster. Daarbij werden ze ervan verdacht gesjoemeld te hebben met documenten voor visa. In de zaak werden in 2014 huiszoekingen in Gent en Leuven verricht. 

ENCYCLOPEDIE: Augustijnen

Volgens het Openbaar Ministerie ging het om achttien personen uit Benin, Togo en Ivoorkust en iemand uit Vietnam. Dertien werknemers, onder wie kandidaat-priesters, zouden slachtoffer zijn van mensenhandel en een handvol anderen zou zonder geldige verblijfspapieren onbetaald aan het werk zijn gezet, onder meer bij catering in gebouwen van het klooster.

De advocaten van de paters voerden eerder aan dat het ging om “praktijken die behoren tot de traditie van de kloosterorde”. De buitenlandse kandidaten zouden vertrouwd worden gemaakt met de “praktische taken die in een religieuze gemeenschap moeten worden uitgevoerd”.

Voor het zwarte werk werden de paters veroordeeld tot boetes en het betalen van niet-betaalde premies. De overste kreeg een boete van 14.400 euro, waarvan een derde voorwaardelijk. Twee aan de orde gelieerde stichtingen werden beboet voor in totaal 72.000 euro.