Rome, 3 januari 2021 - De Gemeenschap van Sant’Egidio heeft “met grote tevredenheid” gereageerd op de afschaffing van de doodstraf in Kazachstan. Deze internationale rooms-katholieke lekengroepering zegt dat ze zich daar al jarenlang voor heeft ingezet.
“Sinds 2006 begeleidt de Gemeenschap van Sant'Egidio Kazachstan op deze nu onomkeerbare weg naar de volledige afschaffing van de doodstraf door middel van diverse internationale bijeenkomsten over kwesties met betrekking tot gerechtigheid en vrede, waaraan de huidige president van de Republiek, Kassym-Jomart Tokajev, zelf deelnam”, aldus Sant’Egidio.
Gisteren meldde de presidentiële website van de voormalige Sovjetrepubliek dat daar de doodstraf definitief is afgeschaft. In het Centraal-Aziatische land gold al bijna twee decennia een moratorium op het voltrekken van doodsvonnissen.
In het bericht op de overheidswebsite staat dat president Tokajev zijn handtekening heeft gezet voor de ratificatie van een internationaal convenant. De ondertekenaars van die overeenkomst beloven de doodstraf te zullen afschaffen.
Executies worden in Kazachstan sinds 2013 al niet meer uitgevoerd, maar rechtbanken spraken zo nu en dan nog doodsvonnissen uit bij uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld bij misdrijven die als terrorisme worden gezien. Zo werd Roeslan Koelekbajev, een schutter die in 2016 acht politieagenten en twee burgers doodde in 's lands grootste stad Almaty, tot de doodstraf veroordeeld. Hij zal in plaats van het vuurpeloton levenslang achter de tralies blijven.
In het laatste jaarrapport van Amnesty International, stelde de mensenrechtenorganisatie dat twintig landen in 2019 executies hebben uitgevoerd. In Iran (minstens 251), Saudi-Arabië (184), Irak (minstens 100) en Egypte (minstens 32) geven de officiële cijfers de hoogste aantallen aan.
In werkelijkheid gaat China waarschijnlijk met duizenden aan kop in het jaarlijkse aantal executies, maar hoeveel mensen precies ter dood worden gebracht is in de autoritair geleide Volksrepubliek een staatsgeheim. Ook Noord-Korea en Vietnam zijn niet transparant over hun executieaantallen. In Europa is 'laatste dictatuur' van het continent Wit-Rusland het enige land dat nog de doodstraf kent. Die voormalige Sovjetrepubliek voerde in 2019 twee executies uit.
Over het algemeen is de trend de laatste jaren dat er wereldwijd minder executies plaatsvinden en dat steeds meer landen de doodstraf afschaffen.
De Katholieke Kerk behoort tegenwoordig tot de felste tegenstanders van de doodstraf. Paus Franciscus liet zelfs een tekst daarover in de Catechismus aanpassen.