De documentaire Descending the Mountain onderzoekt de invloed van hallucinerende paddenstoelen op het bewustzijn van zenboeddhisten.

Wat gebeurt er als je psychedelica toedient aan ervaren zenmonniken? Zenmeester Vanja Palmers initieert samen met neurowetenschapper Franz Vollenweider een experiment op de majestueuze berg Rigi in Zwitserland om de aard van het bewustzijn te onderzoeken.

Descending the Mountain onderzoekt de invloed van hallucinerende paddenstoelen op het bewustzijn van zenboeddhisten, die veel ervaring hebben in meditatie. Zenmeester Vanja Palmers, die zijn eigen psychedelische ervaringen uit de jaren zeventig nog goed herinnert, weet de neurowetenschapper te interesseren voor een controversieel experiment: op de laatste dag van een retraite krijgt een groep zen-monniken – die nog nooit psychedelica hebben gebruikt – een psychedelische drug toegediend, de tweede groep een placebo. Mystieke ervaringen worden opgewekt door een combinatie van diepe meditatie en psilocybine, een psychoactieve stof die in paddo's wordt aangetroffen.

De boeddhistische blik
De boeddhistische blik

Precies 50 jaar nadat paddo’s officieel verboden zijn, ondergaan de proefpersonen deze psychedelic renaissance. De film registreert het gehele traject van moment van inname, hun beleving gedurende de hallucinerende reis die ze doormaken en naderhand. Maar de film is vooral ook een boeiend portret van de zenmeester zelf volgens wie de wereld een groot levend organisme is waarin mensen, dieren en planten deel uitmaken van een groter bewustzijn.

Met sprookjesachtige animatie en A.I.-kunst visualiseert de filmmaker de mystieke ervaring die ons eraan doet herinneren hoezeer ons bewustzijn en de natuur met elkaar verbonden zijn. Niet alleen tijdens deze piek-ervaring, maar juist ook door naderhand weer af te dalen naar het gewone leven van alledag.

DTM-Trailer-En from maartje nevejan on Vimeo.