05-02-2019

Het zaligverklaringsproces van jezuïetengeneraal Pedro Arrupe is vandaag in de kathedrale aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in Rome geopend. Dat gebeurde op de 28ste sterfdag van de Spaanse Bask die de Sociëteit van Jezus leidde van 1965 tot 1983. 

De betreffende kandidaat-zalige, die nu de titel ‘Dienaar Gods’ draagt, overleed op 5 februari 1991 in Rome. Vandaar dat daar de zogeheten diocesane fase van het proces is ingezet. Dat gebeurde met instemming van kardinaal Angelo De Donatis, de vicaris-generaal van het bisdom Rome. De postulator, dat is de pleiter voor zaligheid, in dit proces is de Spaanse jezuïet Pascual Cebollada. 

Pedro Arrupe y Gondra, geboren op 17 november 1907 in Bilbao, studeerde geneeskunde in Madrid voordat hij in 1927 novice werd bij de jezuïeten. Zijn spirituele, wijsgerige en theologische vorming kreeg hij in Nederland, België en Kansas (VS). Na zijn priesterwijding in 1936 behaalde hij zijn doctorstitel in de medische ethiek. 

Als jonge pater was Arrupe in 1939 naar Japan gestuurd. Op 8 december 1941, net na de Japanse aanval op Pearl Harbor, werd hij gearresteerd op verdenking van spionage maar uiteindelijk vrijgesproken. Vanaf 1942 woonde hij als novicemeester in een voorstad van Hiroshima. Daar maakte hij op 6 augustus 1945 de ontploffing van de atoombom mee. Hij hielp mee met de verzorging van de vele gewonden.

Van 1958 tot 1965 was pater Arrupe provinciaal-overste in Japan. In 1965 werd hij gekozen tot generaal-overste van zijn orde. Hij liet de Sociëteit van Jezus een andere koers varen: niet langer was de opvoeding van de elite prioriteit maar het engagement met de armen. 

Pater Arrupe werd op 7 augustus 1981 getroffen door een beroerte, waardoor hij verlamd raakte. Paus Johannes Paulus II verving daarop waarnemende bestuurders door paters van zijn eigen voorkeur. In 1983 volgde de Nederlandse pater Peter-Hans Kolvenbach Arrupe op als generaal-overste. 

Het stoffelijk overschot van pater Arrupe werd bijgezet in een kapel van Il Gesù, de moederkerk van de jezuïeten in Rome. Daar ligt hij tegenover een andere Nederlandse jezuïetengeneraal: de in 1853 gestorven Jan Roothaan.