Het genadebeeld van de Zoete Moeder van Den Bosch is tientallen jaren ouder dan voorheen werd aangenomen. Dat is gebleken uit onderzoek dat werd verricht door expert Arnold Truyen, die het vanochtend zelf bekendmaakte. 

Op basis van het Mirakelboek van de Bossche Sint-Janskathedraal werd ervan uitgegaan dat het populaire cultusobject dateerde van 1340. Volgens onderzoeker Truyen werd het echter vervaardigd tussen 1270 en 1310.

Een jaar geleden verliet de Zoete Moeder voor het eerst in 165 jaar voor langere tijd de Sint-Jan voor onderzoek en herstel door Stichting Restauratie Atelier Limburg, voor wie Truyen werkt. Hij is restaurator van gepolychromeerde sculpturen en beschilderde objecten, alsook specialist röntgenfotografie en röntgenonderzoek.

Truyen constateerde dat het gezicht van de figuur diverse beschadigingen in de verflaag heeft opgelopen. Onder de huidige verflaag zag hij nog oudere verfrestanten. De vlekken op het gezicht zijn ontstaan door gedeeltelijke overschilderingen. Met behulp van een stereomicroscoop stelde de onderzoeker vast dat op het hoofd en kleding van ‘Maria’ het hout op enkele plaatsen is verkoold. Dat moet het gevolg zijn van brand. In het zogeheten Mirakelboek staat die brand beschreven. Die moet in mei 1382 hebben plaatsgevonden. Het beeld kon tijdig worden gered. Kort daarop werd het snel bijgeschilderd.

Truyen adviseert om het beeld niet te vaak te verplaatsen, omdat de beschildering erg kwetsbaar is. Geregeld krijgt ‘Maria’ andere gewaden aan, maar voorzichtigheid is daarbij geboden.

Nadat het beeld in Maastricht was onderzocht en gerestaureerd, was de terugkeer in de kathedraal van Den Bosch groot nieuws in Noord-Brabant (zie video hieronder).